settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Noul Ierusalim?

Răspuns


Noul Ierusalim, care e numit și Cortul lui Dumnezeu, Orașul Sfânt, Orașul lui Dumnezeu, Orașul Ceresc, Piața Cetății și Ierusalimul Ceresc, e literalmente raiul pe pământ. În Biblie se face referire la el în câteva locuri (Galateni 4.26, Evrei 11.10, 12.22-24, 13.14), dar e descris cel mai pe larg în Apocalipsa 21.

În Apocalipsa 21, istoria consemnată a omului e la final. Toate epocile au venit și au trecut. Cristos Și-a adunat Biserica în Răpire (1 Tesaloniceni.4.15-17). Necazul cel Mare a trecut (Apocalipsa 6-18). Bătălia de la Armaghedon a fost luptată și câștigată de Domnul Isus Cristos (Apocalipsa 19.17-21). Satan a fost legat timp de 1.000 de ani în timpul domniei lui Cristos pe pământ (Apocalipsa 20.1-3). Un nou și glorios Templu a fost așezat în Ierusalim (Ezechiel 40-48). Cea din urmă rebeliune împotriva lui Dumnezeu a fost suprimată și Satan și-a primit pedeapsa dreaptă, o veșnicie în iazul de foc (Apocalipsa 20.7-10). Judecata de la Scaunul de Domnie Mare și Alb a avut loc și omenirea a fost judecată (Apocalipsa 20.11-15).

În Apocalipsa 21.1, Dumnezeu reface complet cerul și pământul (Isaia 65.17, 2 Petru 3.12-13). Cerul cel nou și pământul nou sunt ceea ce unii numesc „starea eternă” și vor fi „locuința neprihănirii” (2 Petru 3.13). După această recreare, Dumnezeu face cunoscut Noul Ierusalim. Ioan îl întrezărește în vedenia lui: „cetatea sfântă, Noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei” (Apocalipsa 21.2). Acesta este orașul pe care Avraam l-a așteptat prin credință (Evrei 11.10). Este locul în care Dumnezeu va locui împreună cu poporul Lui pentru totdeauna (Apocalipsa 21.3). Locuitorilor orașului ceresc le vor fi șterse lacrimile (Apocalipsa 21.4).

Noul Ierusalim va fi de dimensiuni enorme. Ioan consemnează faptul că orașul e lung de mai bine de 2.000 de kilometri și e lat și înalt cât e de lung – un cub perfect (Apocalipsa 21.15-17). Orașul va fi, de asemenea, strălucitor în toate aspectele. E luminat de gloria lui Dumnezeu (Apocalipsa 21.23). Cele douăsprezece temelii ale sale, care poartă numele celor doisprezece apostoli, sunt „împodobite cu pietre scumpe de tot felul” (Apocalipsa 21.19-20). Are douăsprezece porți, fiecare un singur mărgăritar, purtând numele celor douăsprezece seminții ale lui Israel (Apocalipsa 21.12, 21). Străzile vor fi din aur curat (Apocalipsa 21.12).

Noul Ierusalim va fi un loc de neimaginată binecuvântare. Blestemul vechiului pământ va fi trecut (Apocalipsa 22.3). În oraș se află pomul vieții, „pentru vindecarea neamurilor”, și râul vieții (Apocalipsa 22.1-2). Este locul despre care a vorbit Pavel: „... ca să arate în veacurile viitoare nemărginita bogăție a harului Său, în bunătatea Lui față de noi în Cristos Isus.” (Efeseni 2.7) Noul Ierusalim este împlinirea supremă a tuturor promisiunilor lui Dumnezeu. Noul Ierusalim e bunătatea lui Dumnezeu arătată deplin.

Cine sunt locuitorii Noului Ierusalim? Tatăl și Mielul sunt acolo (Apocalipsa 21.22). Îngerii sunt la porți (Apocalipsa 21.12). Dar orașul va fi plin de copiii răscumpărați ai lui Dumnezeu. Noul Ierusalim este opusul neprihănit al Babilonului cel rău (Apocalipsa 17), distrus de judecata lui Dumnezeu (Apocalipsa 18). Cei răi își au orașul lor, iar Dumnezeu îl are pe al Său. Cărui oraș îi aparții? Babilonului cel mare sau Noului Ierusalim? Dacă crezi că Isus, Fiul lui Dumnezeu, a murit și a înviat și I-ai cerut lui Dumnezeu să te salveze prin harul Său, atunci ești un cetățean al Noului Ierusalim. „El ne-a înviat împreună și ne-a pus să ședem împreună în locurile cerești, în Cristos Isus.” (Efeseni 2.6). Ai „o moștenire nestricăcioasă și neîntinată și care nu se poate veșteji” (1 Petru 1.4). Dacă încă nu te-ai încrezut în Cristos ca Mântuitor al tău, te îndemnăm să-L primești. Invitația e întinsă: „Și Duhul și Mireasa zic: «Vino!» Și cine aude să zică: «Vino!» Și Celui ce îi este sete să vină; cine vrea, să ia apa vieții fără plată!” (Apocalisa 22.17)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Noul Ierusalim?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries