settings icon
share icon
Întrebare

Cine sunt nicolaiții menționați în Apocalipsa 2:6, 14-15?

Răspuns


Originea exactă a nicolaiților este neclară. Unii comentatori ai Bibliei cred că erau o sectă eretică care urma învățăturile lui Nicolae - al cărui nume înseamnă "cel care cucerește poporul" - care a fost probabil unul dintre diaconii Bisericii Primare menționați în Fapte 6:5. Este posibil ca Nicolae să fi devenit un apostat, negând adevărata credință și să fi devenit parte a unui grup care susținea "doctrina lui Balaam", care l-a învățat pe Israel să păcătuiască mâncând mâncare sacrificată idolilor și săvârșind imoralitate sexuală. Clement din Alexandria spune: "S-au abandonat plăcerilor ca niște capre, ducând o viață de automulțumire." Învățătura lor a pervertit harul și a înlocuit libertatea cu libertinajul.

Alți comentatori cred că acești nicolaiți nu erau numiți astfel de la vreun om, ci de la cuvântul grecesc Nicolah, care înseamnă "să mâncăm", deoarece ei se încurajau adesea unii pe alții să mănânce lucruri oferite idolilor. Oricare ar fi teoria adevărată, este cert că faptele nicolaiților erau o urâciune pentru Hristos. La fel ca gnosticii și alți învățători falși, au abuzat de doctrina harului și au încercat să introducă libertinajul în locul ei (2 Petru 2:15, 19; Iuda 1:4).

Isus laudă Biserica din Efes pentru că urăște faptele nicolaiților așa cum le urăște El (Apocalipsa 2:6). Fără îndoială că liderii Bisericii din Efes și-au protejat turma de aceste erezii distructive și au împiedicat poporul lor să comită aceleași fapte rele. Orice păcat este detestabil pentru Hristos, așa cum ar trebui să fie și pentru urmașii Săi, fiindcă noi urâm faptele rele ale oamenilor, dar nu și nu pe oamenii înșiși. Pentru Biserica din Pergam, Isus nu a avut laude, ci cuvinte de mustrare. Spre deosebire de efeseni, ei chiar au îmbrățișat învățăturile nicolaiților (Apocalipsa 2:15). Isus îi avertizează că, dacă nu se pocăiesc, sunt în pericol de judecata care va cădea cu siguranță asupra celor care îi învață pe oameni doctrine false, atacă Biserica Sa și distrug poporul Său. Sabia judecății este așezată deasupra capetelor lor, iar răbdarea Lui nu este nelimitată (Apocalipsa 2:16; 19:15).

Lecția pentru noi este că Biserica Domnului Isus a fost afectată de-a lungul veacurilor de cei cu spirit nicolait. Singurul mod de a recunoaște învățătura falsă este să fii intim familiarizat cu adevărul prin studierea sârguincioasă a Cuvântului lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine sunt nicolaiții menționați în Apocalipsa 2:6, 14-15?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries