settings icon
share icon
Întrebare

Cine au fost netinimii?

Răspuns


Netinimi înseamnă "cei dăruiți" sau "cei puși deoparte". Netinimii erau un grup de slujitori însărcinați cu asistarea leviților în slujba templului. Netinimii făceau muncile de jos necesare în operațiunile Templului, cum ar fi tăierea lemnului și transportul apei. Cele mai multe traduceri ale Bibliei se referă la acest grup ca fiind "slujitori ai Templului". Traducerile mai vechi, cum ar fi KJV, transliteră cuvântul ca "Nethinims".

Originea precisă a termenului nethinim este puțin neclară. Ezra 8:20 îi menționează pe netinimi ca fiind un grup pus deoparte de David pentru a-i ajuta pe leviți. Unii susțin că netinimii își au originea în madianiți; după ce Israel i-a cucerit pe madianiți prin luptă, Dumnezeu i-a spus lui Moise să selecteze anumiți "atât din oameni, cât şi din boi, măgari şi oi, din orice dobitoc" și să le dea leviților, "care păzesc cortul Domnului" (Numeri 31:30). Acest grup a fost mărit mai târziu prin gabaoniți, pe care Iosua i-a făcut robi, după ce aceștia l-au înșelat să încheie un tratat cu ei. Iosua 9:26-27 spune: "Iosua le-a făcut aşa cum hotărâse; i-a izbăvit [pe gabaoniți] din mâna copiilor lui Israel, care nu i-au omorât, dar din ziua aceea i-a pus să taie lemne şi să scoată apă pentru adunare şi pentru altarul Domnului în locul pe care l-ar alege Domnul: ceea ce fac până în ziua de azi". Oricare ar fi fost originea lor, se pare că, în cele din urmă, netinimii au devenit un grup divers.

Netinimii sunt menționați în 1 Cronici, Ezra și Neemia în legătură cu întoarcerea evreilor din exil. Slujitorii Templului au primit de la regele Artaxerxe aceeași protecție față de impozite ca preoții, leviții, cântăreții, ușierii și alți lucrători ai Templului (Ezra 7:24). Acești slujitori au fost, de asemenea, implicați în reconstrucția zidului, făcând reparații în zona în care locuiau (Neemia 3:26). Neemia 10:28-29 îi include pe netinimi printre cei care au jurat să-L urmeze pe Dumnezeu. Neemia 11:21 spune: "Slujitorii Templului s-au aşezat pe deal şi aveau de căpetenii pe Ţiha şi Ghişpa".

Netinimii nu sunt menționați în Noul Testament. Cei mai mulți cercetători cred că netinimii au fost absorbiți de populația evreiască în general sau cel puțin au fost asimilați în cadrul seminției lui Levi. Unii scriitori talmudici au vorbit despre netinimi cu dispreț, tratând grupul ca pe niște proscriși sociali și restricționând cu cine se puteau căsători. Această aversiune față de un grup implicat în slujirea sacră a Domnului se datora probabil preocupărilor legate de strămoșii grupului. Astăzi, Martorii lui Iehova folosesc termenul de netinim pentru a se referi la bătrânii care slujesc imediat sub Corpul de guvernare.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine au fost netinimii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries