settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt temele creștine din "Jilțul de argint"?

Răspuns


Jilțul de argint este a patra carte din seria "Cronicile din Narnia" de C. S. Lewis. Eustace Scrubb, după ce a învățat câteva lecții grele în volumul anterior, se întoarce în Narnia. Acolo, el și o fată pe nume Jill pornesc într-o misiune de salvare a unui prinț și de salvare a Narniei de mașinațiunile unei vrăjitoare malefice.

Prințul Rilian, fiul regelui Caspian din volumul Prințul Caspian, suferă sub blestemul Vrăjitoarei de Smarald, care îl ține captiv de zece ani cu ajutorul unui jilț fermecat. Eustace și Jill, împreună cu o creatură amuzant de melancolică pe nume Puddleglum, sunt trimiși de Aslan pentru a-l găsi pe Rilian și a-l aduce înapoi în Narnia. Aslan le dă aventurierilor patru "Semne", pe care trebuie să le țină minte și să le respecte. Din păcate, semnele sunt repede uitate și, ca urmare, copiii sunt asaltați de multe pericole. Acest lucru este simbolic pentru Biblie, care ne oferă înțelepciunea de care avem nevoie pentru a urma căile corecte în viață. Când ignorăm înțelepciunea, ne aflăm în tot felul de pericole. În cele din urmă, însă, jilțul este distrus, captivii sunt eliberați, iar harul prevalează.

Tema majoră din Jilțul de argint se referă la urmarea adevărului - Semnele - în comparație cu urmarea minciunii, care adesea pare a fi adevărată. După cum îi spune Jill lui Aslan în al doilea capitol, "Nu acordați atenție aparențelor. Amintește-ți Semnele și crede în Semne. Nimic altceva nu contează." Printre exemplele de aparențe false din carte se numără deghizarea vrăjitoarei, duplicitatea uriașilor blânzi și interpretarea greșită a gnomilor de către copii. Domnul Isus (sub forma lui Aslan) este prezentat ca fiind Ghidul înțelept care pretinde ascultare, dar îi iartă cu răbdare pe cei care se rătăcesc. Alte teme includ învierea, încurajarea și neajunsurile educației "progresiste". Cartea include, de asemenea, o imagine minunată a "fântânii cu apa vieții" (Apocalipsa 21:6).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt temele creștine din "Jilțul de argint"?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries