settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt temele creștine din "Calul și băiatul"?

Răspuns


Cea de-a cincea carte din seria "Cronicile din Narnia" de C. S. Lewis, "Calul și băiatul", relatează povestea unui tânăr pe nume Shasta și a unui cal vorbitor pe nume Bree, în timp ce aceștia scapă de o viață de sclavie pe tărâmul lui Calormen. Alături de ei în fuga lor se află și Aravis, un membru al aristocrației calormene, care fuge de o căsătorie aranjată. Regina Susan, regele Edmund și regina Lucy din Narnia iau parte la acțiune, dar sunt doar personaje minore, deoarece întreaga poveste este spusă din punctul de vedere al Calormenilor care evadează.

Protagoniștii cărții "Calul și băiatul", Shasta și Aravis, se confruntă cu multe aventuri în drumul spre libertate: traversarea deșerturilor, lupte și scăparea cu greu de un leu care îi urmărește sunt doar câteva dintre ele. Când Aravis descoperă fără să vrea un complot al Calormenei pentru a invada țara pașnică Archenland, începe o cursă contra cronometru pentru a-l avertiza pe regele din Archenland de iminentul atac. În cele din urmă, o profeție se împlinește, Shasta își descoperă adevărata identitate, iar Bree își găsește un cămin alături de celelalte animale vorbitoare din Narnia.

Tema principală a vomului "Calul și băiatul" se referă la nebunia mândriei și la înțelepciunea umilinței. Mai multe personaje manifestă diferite grade de mândrie, ceea ce duce la tot felul de dificultăți, dar până la sfârșitul poveștii, cei mândri sunt umiliți și cei smeriți sunt înălțați, în conformitate cu Iacov 4:6. Domnul Isus (sub forma lui Aslan) este prezentat ca fiind Suveranul Atotputernic, care conduce cu aceeași precizie atât soarta națiunilor, cât și inimile indivizilor. Alte teme evidente în "Calul și băiatul" includ respingerea "norocului", întruparea lui Hristos, dragostea lui Dumnezeu pentru toți oamenii și harul prevenitor (vezi definiția acstui termen pe site).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt temele creștine din "Calul și băiatul"?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries