settings icon
share icon
Întrebare

Care este modalitatea corespunzătoare a botezului?

Răspuns


Cel mai simplu răspuns la această întrebare este găsit în semnificaţia cuvântului “botez”. Acesta provine din limba greacă şi înseamnă “a scufunda în apă”. Prin urmare, botezul prin stropire sau turnare este un oximoron, ceva ce se contrazice pe sine. Botezul prin stropire ar însemna “scufundarea cuiva în apă prin stropirea lui cu apă”. Botezul prin însăşi definiţia lui trebuie să fie un act de imersiune în apă.

Botezul ilustrează identificarea credinciosului cu moartea, îngroparea şi învierea lui Iisus Hristos. “Nu ştiţi că toţi câţi am fost botezaţi în Iisus Hristos, am fost botezaţi în moartea Lui? Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă” (Romani 6:3-4). Acţiunea de scufundare în apă simbolizează moartea şi îngroparea împreună cu Hristos. Acţiunea de ieşire din apă ilustrează învierea lui Hristos. Prin urmare, botezul prin imersiune este singura metodă de botez care ilustrează îngroparea cu Hristos şi învierea împreună cu El. Botezul prin stropirea sau turnarea cu apă a început să fie practicat odată cu practicarea nebiblică a botezului copiilor mici.

Botezul prin imersiune, deşi este modul cel mai biblic de identificare cu Hristos, nu este (cum cred unii) o condiţie necesară pentru mantuire. El este mai degrabă un act de ascultare, de proclamare publică a credinţei în Hristos şi de identificare cu El. Botezul exemplifică părăsirea vieţii cele vechi şi devenirea unei creaţii noi (2 Corinteni 5:17). Botezul prin imersiune este singurul mod care ilustrează această schimbare radicală.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este modalitatea corespunzătoare a botezului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries