settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Melhisedec?

Răspuns


Melhisedec, al cărui nume înseamnă „împărat al neprihănirii”, a fost un împărat al Salemului (Ierusalimului) şi preot al Dumnezeului celui Preaînalt (Genesa 14.18-20, Psalmul 110.4, Evrei 5.6-11, 6.20-7.28). Brusca apariţie şi dispariţie a lui Melhisedec în cartea Genesa este oarecum misterioasă. Melhisedec şi Avraam s-au întâlnit pentru prima dată după ce Avraam i-a învins pe Chedorlaomer şi pe cei trei aliaţi ai lui. Melhisedec i-a oferit lui Avraam şi oamenilor lui obosiţi pâine şi vin, arătând prietenie. El l-a binecuvântat pe Avraam în Numele lui El Elyon („Dumnezeul cel Preaînalt”) şi L-a lăudat pe Dumnezeu, pentru că i-a dat lui Avraam victorie în bătălie (Genesa 14.18-20).

Avraam i-a dat lui Melhisedec zeciuială (a zecea parte) din toate lucrurile pe care le-a strâns. Prin acest act, Avraam a indicat că l-a recunoscut pe Melhisedec ca un tovarăş de închinare în faţa Dumnezeului adevărat şi de asemenea ca un preot cu un rang spiritual mai înalt decât al lui. Existenţa lui Melhisedec arată faptul că mai erau şi alţi oameni pe lângă Avraam şi familia lui care-I slujeau singurului Dumnezeu adevărat.

În Psalmul 110, un psalm mesianic scris de David (Matei 22.43), Melhisedec este văzut ca un prototip al lui Hristos. Subiectul este repetat în cartea Evrei, unde deopotrivă Melhisedec şi Hristos sunt consideraţi împăraţi ai neprihănirii şi ai păcii. Menţionându-l pe Melhisedec şi preoţia sa unică drept prototip, scriitorul arată faptul că noua preoţie a lui Hristos este superioară ordinii vechi levitice şi preoţiei lui Aaron (Evrei 7.1-10).

Unii presupun că Melhisedec a fost de fapt o apariţie preîntrupată a lui Isus Hristos. În timp ce acest lucru este posibil, acest punct de vedere este improbabil. Melhisedec a fost împăratul Salemului. Ar fi venit Isus Hristos pe pământ să domnească ca rege pământesc peste un oraş? Melhisedec este asemănător lui Hristos prin faptul că ei sunt amândoi preoţi şi regi; prin urmare, Melhisedec poate fi numit un „prototip” al lui H, dar ei nu sunt aceeaşi persoană.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Melhisedec?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries