settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Matei în Biblie?

Răspuns


Matei în Biblie a fost unul dintre ucenicii lui Isus. Evanghelia după Matei, alături de Evanghelia după Luca, Ioan și Marcu, este istoria inspirată – și prin urmare și adevărată – a vieții lui Cristos. Evanghelia lui este cea mai lungă dintre cele patru, și unii erudiți cred că a fost prima scrisă.

Înainte ca Matei să devină un ucenic al lui Cristos, a fost un colector de taxe sau vameș în orașul Capernaum (Matei 9.9, 10.3). Luca și Marcu îl numesc pe Matei și Levi, fiul lui Alfeu (Marcu 2.14, Luca 5.27). Deși ei nu spun „Levi și Matei sunt aceeași persoană”, putem deduce că numele se referă la același individ, datorită contextului. Relatarea chemării sale prezentată de Matei se potrivește exact cu relatările despre chemarea lui Levi din Luca și Marcu, atât în termeni de limbaj, cât și ca așezare cronologică. De asemenea, nu e nemaiîntâlnit ca unei persoane să îi fie dat un nume diferit după o întâlnire cu Dumnezeu. Avram a devenit Avraam, Iacov a devenit Israel, Simon a devenit Petru și Saul a devenit Pavel. E posibil că Matei (care înseamnă „darul lui Dumnezeu”) a fost numele pe care i l-a dat Isus după convertirea sa.

Vameșii erau cu totul disprețuiți de cultura lor din cauza faptului că lucrau pentru guvernul roman și se îmbogățeau prin strângerea de taxe de la concetățenii lor – colectând adesea sume în plus în mod necinstit (vezi Luca 19.8). Probabil că Matei o ducea bine, de vreme ce Luca spune că Levi a găzduit „un ospăț mare pentru Isus”, la care participa „o mare mulțime” (Luca 5.29, NTRL).

Vameșii, cum era Matei, erau văzuți de către elita religioasă ca oameni foarte păcătoși, atât de păcătoși, încât simpla petrecere a timpului cu ei putea păta imediat reputația bună a unei persoane (Matei 9.10-11). Când Isus a cinat în casa lui Matei, unde erau prezenți mulți vameși și păcătoși, fariseii i-au luat la întrebări pe ucenici despre alegerea lui Isus de a Se însoți cu acei oameni. Răspunsul lui Isus reprezintă una dintre cele mai clare explicații a inimii lui Dumnezeu și a Evangheliei Lui pentru oameni: „Nu cei sănătoși au trebuință de doctor, ci cei bolnavi. Duceți-vă de învățați ce înseamnă: «Milă voiesc, iar nu jertfă!» Căci n-am venit să chem la pocăință pe cei neprihăniți, ci pe cei păcătoși.” (Matei 9.12-13) Isus a venit să-i salveze nu pe cei „buni” și neprihăniți, ci pe cei care știu că nu sunt buni – cei care admit deschis că au nevoie de mântuire (cf. Matei 5.3).

E imposibil să salvezi un om care pretinde că nu are nevoie de salvare. Mulți dintre cei care Îl urmau pe Isus făceau parte dintre cei săraci, respinși, bolnavi, păcătoși, osteniți (Matei 11.28). El nu i-a condamnat niciodată pe astfel de oameni, ci i-a iertat și i-a încurajat. Isus îi condamna cel mai aspru pe farisei, pe învățătorii Legii și pe cărturarii care se credeau virtuoși, vrednici și mai buni decât „vameșii și păcătoșii” din jurul lor (Matei 9.10, 23.13-15).

Matei a fost unul dintre vameșii salvați de Isus. Când Isus l-a chemat, Matei și-a abandonat repede locul în care strângea taxe și L-a urmat pe Domnul (Matei 9.9). A lăsat în urmă sursa bogăției lui, și-a abandonat poziția de siguranță și confort, pentru a avea parte în schimb de călătorii, greutăți și, în cele din urmă, martirizare; i-a părăsit viața veche pentru o viață nouă cu Isus.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Matei în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries