Întrebare
Cine sau ce este Mastema?
Răspuns
Mastema, cunoscut și sub numele de Mastemat sau Mansemat, este numele Diavolului, sau al unui demon de rang înalt, în Cartea Jubileelor. Mastema, care este unul și același cu Satan, se spune că s-a opus direct lui Noe, Avraam și Moise.
Cartea Jubileelor este o lucrare apocrifă evreiască găsită printre Manuscrisele de la Marea Moartă de lângă Qumran, Israel. Probabil a fost scrisă inițial în ebraică, deși singura copie completă a Cărții Jubileelor este în limba etiopiană clasică. Porțiuni există și în latină, greacă și siriacă. Textul a fost scris în anii 170-150 î.Hr. și relatează evenimentele din Geneza 1 până în Exodul 16. În carte, Mastema este portretizat ca principalul înger căzut.
Fragmentele Țadochite și Manuscrisele de la Marea Moartă îl prezintă pe Mastema ca fiind îngerul dezastrului - tatăl răului. În ierarhia arborelui demonic, Mastema era cunoscut drept șeful sau prințul. Literatura evreiască a celui de-al Doilea Templu numește cel mai adesea figura malefică de rang superior "Belial" (de 88 de ori), deși "Mastema" apare de 18 ori. Belial este asociat cu "inutilitatea", în timp ce Mastema este asociat mai mult cu "ura" și "animozitatea".
La începutul Cărții Jubileelor, Mastema este legat de un grup de îngeri căzuți numiți Veghetori. Acești îngeri au trecut granița dintre fizic și spiritual, pentru a face sex cu femei umane (vezi Geneza 6:4). Urmașii acestor uniuni nenaturale, Nefilimii, au fost o parte din ceea ce a provocat potopul din vremea lui Noe. Conform Cărții Jubileelor, Mastema L-a implorat pe Dumnezeu să cruțe de condamnare o zecime dintre duhurile Nefilimilor morți: "Să rămână o parte dintre ei înaintea mea, să asculte glasul meu și să facă tot ce le voi spune." (Jubilee X:8) Dumnezeu a îndeplinit cererea și aceasta a fost originea demonilor, conform Cărții Jubileelor.
Mai târziu în Cartea Jubileelor, într-o scenă care amintește de cartea lui Iov, Mastema sugerează ca Dumnezeu să-l pună la încercare pe Avraam, poruncindu-i să-l jertfească pe Isaac (Jubilee XVI:16). Și, și mai târziu, Mastema încearcă să-l ucidă pe Moise, pentru a împiedica eliberarea sclavilor israeliți din robie (Cartea Jubileelor XLVIII; cf. cartea Exodul). Conform poveștii apocrife, puterea lui Mastema a fost cea care a stat la baza isprăvii vrăjitorilor egipteni de a-și transforma toiegele în șerpi.
Biblia nu vorbește despre Mastema, dar îl identifică pe Satan, sau Diavolul, ca adversar al planului de legământ al familiei lui Dumnezeu. Dumnezeu le-a spus lui Adam și Evei să meargă și să se înmulțească și că Mântuitorul va veni prin urmașii lor, pentru a zdrobi capul celui rău (Geneza 3:15). Isus a împlinit această promisiune: "Căci trebuie ca El să împărățească până va pune pe toți vrăjmașii sub picioarele Sale. Vrăjmașul cel din urmă, care va fi nimicit, va fi moartea. Dumnezeu, în adevăr, «"a pus totul sub picioarele Lui»." (1 Corinteni 15:25-27)
Ne putem consola cu faptul că Isus a triumfat asupra iadului și asupra oricărei forțe demonice, inclusiv asupra lui Mastema. Isus a făcut mai mult decât să-i învingă pe demoni; El a triumfat asupra unui dușman mult mai mare în numele celor care cred - El a învins moartea însăși!
English
Cine sau ce este Mastema?