settings icon
share icon
Întrebare

E Lucifer Satan? Căderea lui Lucifer îl descrie pe Satan?

Răspuns


Nu există verset în Biblie care să spună „Lucifer este Satan”, dar o examinare a câtorva pasaje arată că Lucifer nu poate fi altul decât Satan. Căderea lui Lucifer descrisă în Isaia 14.12 este probabil aceeași cu cea la care face referire Isus în Luca 10.18: „Am văzut pe Satana căzând ca un fulger din cer.” O cădere similară este descrisă în Ezechiel 28.

Isaia 14.12-18 descrie căderea din cer a unuia numit „Lucifer”, un nume care înseamnă „steaua dimineții”, „fiul zorilor”, „luceafărul de dimineață” sau „stea strălucitoare”. Descrierea celui menționat ne arată că acesta nu poate fi altul decât Satan. Știm din cuvintele lui Isus din Luca 10 că Satan a căzut din cer. Așadar, când Isaia face referire la Lucifer (în evreiește helel) ca fiind aruncat pe pământ (Isaia 14.12), acesta nu poate fi altul decât Satan. Motivul acestei căderi se găsește în versetele 13 și 14: „Tu ziceai în inima ta: «Mă voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi ședea pe muntele adunării dumnezeilor, la capătul miazănopții; mă voi sui pe vârful norilor, voi fi ca Cel Preaînalt.»” Aceasta a fost întotdeauna dorința lui Satan – să fie Dumnezeu – și este chiar ispita pe care a folosit-o în Grădina Eden să o facă pe Eva să nu asculte de Dumnezeu: „Veți fi ca Dumnezeu.” (Genesa 3.5)

Ezechiel 28 e un alt pasaj despre care se crede că face referire la Lucifer/Satan. Cu toate că începe cu sarcina dată de Dumnezeu lui Ezechiel: „fă un cântec de jale asupra împăratului Tirului” (v.12), un împărat rău și idolatru, curând devine clar că pasajul se referă și la puterea din spatele acelui împărat – Satan. Versetul 13 spune că acesta se afla „în Eden, grădina lui Dumnezeu”. În mod clar împăratul Tirului nu a fost niciodată în Eden. Versetul 14 spune: „Erai un heruvim ocrotitor... te pusesem pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu.” Se pare că Lucifer/Satan a avut poziția de înger păzitor în cer în „mijlocul pietrelor scânteietoare”, despre care se crede că sunt pietrele prețioase strălucitoare care se văd în alte descrieri ale cerului (Exodul 24.10, Apocalipsa 21.18-21). Pentru că împăratul Tirului nu a fost niciodată în cer, de asemenea, acest lucru nu îl poate descrie decât pe Lucifer. Continuarea acestui pasaj descrie motivul pentru care a fost aruncat afară din cer. Datorită frumuseții sale, inima lui s-a mândrit și înțelepciunea lui s-a stricat (Ezechiel 28.17). Mândria în baza perfecțiunii, a înțelepciunii și a frumuseții lui (v. 12) a devenit sursa căderii lui, și Dumnezeu l-a aruncat pe pământ (v. 17). La acest lucru a fost Domnul Isus martor în cer înainte de întruparea Lui (Luca 10.18).

Pentru a face un sumar, Lucifer a fost aruncat afară din cer pentru păcatul mândriei și dorința lui de a fi Dumnezeu. Isus a făcut referire la faptul că l-a văzut pe Satan cum e aruncat din cer. Prin urmare, putem ajunge la concluzia că Lucifer și Satan sunt aceeași persoană.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E Lucifer Satan? Căderea lui Lucifer îl descrie pe Satan?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries