settings icon
share icon
Întrebare

Există o limită a vârstei până la care putem trăi?

Răspuns


Mulți interpretează Geneza 6:3 ca fiind o limită de 120 de ani a vârstei omului: „Atunci Domnul a zis: «Duhul Meu nu va rămâne pururi în om, căci și omul nu este decât carne păcătoasă: totuși zilele lui vor fi de o sută douăzeci de ani.»” Totuși, Geneza capitolul 11 ne prezintă mai mulți oameni care au trăit mai mult de 120 de ani. În concluzie, unii interpretează Geneza 6:3 în felul următor: ca o regulă generală, oamenii nu vor trăi mai mult de 120 de ani. După potop, durata vieții omului a început să se scurteze în mod considerabil (compară Geneza 5 cu Geneza 11) și, în cele din urmă, a coborât chiar sub 120 de ani (Geneza 11:24). Începând cu acele timpuri, foarte puțini oameni au mai trăit peste 120 de ani.

Cu toate acestea, o altă interpretare, care pare mult mai fidelă contextului, este că Geneza 6:3 este declarația lui Dumnezeu că potopul va veni la 120 de ani de la data la care El l-a anunțat. Sfârșitul zilelor omenirii este o referire la omenirea însăși, care avea să fie distrusă prin potop. Unii contrazic această interpretare, datorită faptului că Dumnezeu i-a poruncit lui Noe să construiască o corabie pe vremea când acesta avea 500 de ani, în Geneza 5:32, și Noe avea 600 de ani când a venit potopul (Geneza 7:6), dându-i doar 100 de ani, nu 120 de ani. Totuși, timpul anunțat de Dumnezeu în Geneza 6:3 nu este menționat. Mai mult, Geneza 5:32 nu prezintă momentul în care Dumnezeu i-a poruncit lui Noe să construiască corabia, ci mai degrabă vârsta pe care o avea Noe când i s-au născut cei trei fii. Este perfect plauzibil că Dumnezeu hotărâse ca potopul să vină peste 120 de ani și că mai apoi a așteptat câțiva ani înainte de a-i porunci lui Noe să construiască corabia. Indiferent de cum ar sta lucrurile, cei 100 de ani dintre Geneza 5:32 și 7:6 nu contrazic în niciun fel cei 120 de ani menționați în Geneza 6:3.

La câteva sute de ani de la potop, Moise a declarat: „Anii vieții noastre se ridică la șaptezeci de ani, iar, pentru cei mai tari, la optzeci de ani; și lucrul cu care se mândrește omul în timpul lor nu este decât trudă și durere, căci trece iute, și noi zburăm” (Psalmul 90:10) Nici Geneza 6:3, nici Psalmul 90:10 nu sunt o declarație a lui Dumnezeu cu privire la vârsta omului. Geneza 6:3 este o prezicere a vremii potopului. Psalmul 90:10 este o simplă constatare a unui fapt dat, potrivit căruia oamenii trăiesc 70-80 de ani (lucru valabil și în zilele noastre).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există o limită a vârstei până la care putem trăi?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries