settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Lilith / Lillith? Spune Biblia ceva despre faptul că Adam ar fi avut o altă soție înainte de Eva?

Răspuns


Există legende conform cărora Adam a avut o soție înainte de Eva, care se numea Lilith, dar acest lucru nu se găsește în Biblie. Legendele variază semnificativ, dar toate sunt de acord, în esență, că Lilith l-a părăsit pe Adam pentru că nu a vrut să i se supună. Potrivit legendelor, Lilith a fost o femeie rea, ticăloasă, care a comis adulter cu Satan și a produs o rasă de creaturi malefice. Nimic din toate acestea nu este adevărat. Nu există nicio bază biblică pentru aceste afirmații. În Biblie nu există nicio persoană cu numele Lilith.

Pasajul cel mai des invocat ca dovadă a existenței lui Lilith este Isaia 34:14, care în NRSV sună astfel: "Și Lilith se va odihni acolo". Aceasta este o traducere proastă. Toate celelalte traduceri importante ale Bibliei spun ceva de genul "creatură nocturnă" sau "bufniță țipătoare" (traducerea în limba română a lui D. Cornilescu folosește expresia "năluca nopții", iar versiunea NTR folosește numele Lilit). Chiar dacă "monstrul demonic numit Lilith" ar fi fost traducerea corectă a cuvântului ebraic, Adam nu este nici măcar sugerat în acest pasaj sau în contextul lui. Orice sau oricine ar fi fost Lilith, nu are niciun fel de legătură cu Adam sau cu Creația.

Un alt suport utilizat în mod obișnuit pentru Lilith este reprezentat de relatările diferite ale Creației din capitolele 1-2 din Geneza. Unii susțin că femeia din Geneza 1 era Lilith, iar femeia din Geneza 2 era Eva. Acest lucru este complet ridicol. În schimb, capitolul 2 din Geneza este o "privire mai atentă" la crearea lui Adam și a Evei, așa cum este consemnată în capitolul 1 din Geneza. Biblia spune în mod specific că Adam și Eva au fost primele ființe umane create vreodată (Geneza 1:26-28; 2:18-25). Acest mit "Lilith" este popular în unele mișcări feministe radicale, deoarece Lilith este un exemplu de femeie care refuză să se supună conducerii masculine. Deși există mituri în afara Cuvântului lui Dumnezeu în ceea ce o privește pe Lilith, absența ei completă din Scriptură demonstrează că ea nu este nimic mai mult decât un mit.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Lilith / Lillith? Spune Biblia ceva despre faptul că Adam ar fi avut o altă soție înainte de Eva?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries