settings icon
share icon
Întrebare

Care este scopul Legii mozaice?

Răspuns


Legea mozaică a fost dată în mod specific pentru națiunea lui Israel (Exodul 19, Leviticul 26.46, Romani 9.4). Era alcătuită din trei părți: Cele Zece Porunci, rânduielile și sistemul de închinare, care includea preoția, cortul întâlnirii, jertfele și sărbătorile (Exodul 20-40, Leviticul 1-7, 23). Scopul Legii mozaice era îndeplinirea următoarelor lucruri:

(1) Revelarea caracterului sfânt al Dumnezeului cel veșnic pentru națiunea lui Israel (Leviticul 19.2, 20.7-8).

(2) Punerea deoparte a națiunii lui Israel ca fiind distinctă de toate celelalte națiuni (Exodul 19.5).

(3) Revelarea păcătoșeniei omului (cf. Galateni 3.19). Deși Legea era bună și sfântă (Romani 7.12), nu îi oferea lui Israel mântuirea. „Căci nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui prin faptele Legii, deoarece prin Lege vine cunoștința deplină a păcatului.” (Romani 3.20, cf. Faptele Apostolilor 13.38-39)

(4) Oferirea iertării prin jertfe/daruri (Leviticul 1-7) pentru oamenii care aveau credință în Domnul din națiunea lui Israel.

(5) Asigurarea unei modalități de închinare pentru cei din comunitatea credinței prin sărbătorile anuale (Leviticul 23).

(6) Asigurarea călăuzirii lui Dumnezeu pentru sănătatea fizică și spirituală a națiunii (Exodul 21-23, Deuteronomul 6.4-19, Psalmul 119.97-104).

(7) Să-i facă pe oameni, după venirea lui Cristos, să vadă că nu ar putea ține Legea, ci au nevoie să-L primească pe Cristos ca Salvator personal, pentru că El a împlinit Legea în viața Lui și a plătit pedeapsa pentru faptul că noi am încălcat Legea în moartea, îngroparea și învierea Sa în trup (Galateni 3.24, Romani 10.4). Cel care crede în Cristos are în el împlinirea deplină a neprihănirii Legii, pe măsură ce ascultă de Duhul Sfânt care locuiește în el (Romani 8.4).

Scopul Legii mozaice ridică următoarele întrebări: „Te încrezi în tine însuți ca să ții toată Legea tot timpul?” Sau: „Ai ales să-L primești pe Isus ca Salvator al tău, realizând că a împlinit Legea în întregime, chiar plătind pedeapsa pentru faptul că tu ai încălcat Legea?” Alegerea îți aparține.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este scopul Legii mozaice?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries