settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Lazăr în Biblie?

Răspuns


Sunt doi bărbați numiți Lazăr în Biblie. Primul Lazăr este subiectul unei istorisiri spuse de Isus (Luca 16.19-31). Lazăr era foarte sărac, probabil om al străzii, și în mod sigur un cerșetor (Luca 16.20). Stătea adesea la poarta unui om bogat, în speranța de a căpăta firimituri de la masa lui. Ambii oameni au murit, și Isus spune cum Lazăr a fost dus „în sânul lui Avraam”, un loc de alinare și odihnă, în timp ce bogatul a mers în „Hades”, un loc de chin conștient (Luca 16.22-23). Unii erudiți ai Bibliei cred că Isus spunea o pildă, adică o istorisire fictivă, nu o relatare din realitate. Totuși, Isus folosește nume reale în istorisire, nu o interpretează și nici nu adaugă o morală în final. El lasă istorisirea să își facă efectul. Din cauza acestor detalii, istoria lui Lazăr și a bogatului poate fi o povestire reală, care prezintă soarta reală a lui Lazăr și a bogatului necredincios. Oricum ar sta lucrurile, învățătura lui Isus cu privire la realitatea raiului și a iadului este clară. Lazăr din istorisirea lui Isus nu mai apare niciunde în Biblie, și nu știm în ce timp al istoriei e posibil să fi trăit, dacă a fost o persoană reală.

Cel de-al doilea Lazăr, numit și Lazăr din Betania, era fratele Mariei și al Martei. Acești trei frați erau prieteni și ucenici ai lui Isus, și erau oameni pe care Isus îi iubea (Ioan 11.5). Odată, a venit un mesaj urgent din Betania la Isus: Prietenul Lui Lazăr se îmbolnăvise, și Maria și Marta voiau ca Isus să vină și să îl vindece, fiindcă era pe moarte. Isus i-a uimit atunci pe ucenicii Lui și pe prieteni. A spus în primul rând că boala nu va duce la moarte, ci va fi pentru slava lui Dumnezeu (Ioan 11.4). Apoi Isus a mai stat două zile acolo unde era, înainte să sugereze că e timpul să meargă înapoi în Iudeea, unde era Lazăr, dar unde erau și dușmanii lui Isus care încercaseră recent să-L omoare cu pietre (Ioan 11.5-8). În timpul întârzierii lui Isus Lazăr a murit, însă Isus spunea despre Lazăr că „doarme” și le-a spus ucenicilor că mergea să îl trezească (Ioan 11.11). Ucenicii au răspuns: „Doamne, dacă doarme, are să se facă bine”, în mod clar gândindu-se la somnul fizic (Ioan 11.12). Atunci Isus le-a spus deschis că Lazăr murise, dar totuși îl vor vedea (Ioan 11.14). Toma a exprimat perfect confuzia și frustrarea ucenicilor, spunând: „Haidem să mergem și noi să murim cu El!” (Ioan 11.16) – vedea că Isus e hotărât, dar știa pericolele unei astfel de călătorii (Ioan 11.8).

Când au ajuns la casa lui Lazăr din Betania, le-au găsit pe Maria și Marta apăsate de durere. Își îngropaseră fratele cu patru zile mai înainte. Isus nu venise în ajutor. Erau confuze și frustrate, dar credința lor în Isus era intactă (Ioan 11.17-36). Totul a devenit clar când Isus a făcut lucrul neașteptat: a mers la mormântul lui Lazăr și l-a înviat (Ioan 11.43-44).

Întregul episod al bolii, al morții și al învierii lui Lazăr a lucrat la a-I fi adusă glorie lui Dumnezeu și la sporirea credinței urmașilor lui Isus, exact așa cum a spus Isus când a auzit de boala lui Lazăr. Chiar înainte să-l învieze pe Lazăr, Isus S-a rugat: „Tată, Îți mulțumesc că M-ai ascultat. Știam că totdeauna Mă asculți, dar vorbesc astfel pentru norodul care stă împrejur, ca să creadă că Tu M-ai trimis.” (Ioan 11.41-42) Rugăciunea lui Isus a primit răspuns: Lazăr s-a întors la viață și „mulți din iudeii care veniseră la Maria, când au văzut ce a făcut Isus, au crezut în El” (Ioan 11.45).

Când Isus l-a strigat pe Lazăr, acesta a ieșit din mormânt – nu un zombi sau de jumătate mort sau strigoi, ci pe deplin viu și sănătos. Așa este puterea lui Cristos. Scriptura nu consemnează nicăieri ce a experimentat Lazăr în cele patru zile cât a fost în mormânt. Presupunem că sufletul lui a fost în rai, unde era și celălalt Lazăr.

După ce Lazăr a fost înviat din morți, preoții cei mai de seamă și fariseii au complotat să îl ucidă, fiindcă atât de mulți martori la evenimentul miraculos crezuseră în Isus (Ioan 12.9-11). Dușmanii lui Cristos nu puteau nega miracolul; cel mai bun lucru care rămânea de făcut, în opinia lor, era să distrugă dovada – în acest caz, dovada era o persoană vie, care respira. Însă nu au putut opri adevărul să se răspândească.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Lazăr în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries