settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau cheniții din Biblie?

Răspuns


Cheniții au fost un grup de oameni din timpul lui Avraam. Ei sunt menționați în Geneza 15:19 ca fiind unul dintre grupurile care trăiau în țara pe care Dumnezeu a promis-o urmașilor lui Avraam. Nu se știu prea multe lucruri despre acest grup de oameni sau unde anume au trăit. Unii cercetători cred că cheniții au trăit în Arabia, în timp ce alții susțin că s-au amestecat în cele din urmă cu oamenii din Canaan și și-au pierdut identitatea ca grup de oameni. Acești comentatori văd dovada asimilării cheniților cu canaaniții în faptul că numele lor lipsește de pe lista oamenilor care trăiau în Țara Promisă în timpul cuceririi lui Iosua (Iosua 3:10).

S-ar putea ca unii dintre cheniți să se fi integrat în Israel înainte de cucerirea Canaanului, alăturându-se poporului lui Dumnezeu în timpul exodului din Egipt (vezi Exodul 12:37-38). De asemenea, este posibil ca cheniții să fi fost asociați cu Israel mai devreme și să fi plecat în Egipt împreună cu Iacov și familia sa pentru a scăpa de foametea din Canaan (Geneza 46).

În Numeri 32:12, Caleb este menționat ca fiind "fiul lui Iefune, chenitul". Alte pasaje îl numesc, de asemenea, pe Caleb ca fiind înrudit cu cheniții prin tatăl său, Iefune (Iosua 14:6, 14). Pare clar din aceasta că unii dintre cheniți trebuie să se fi alăturat lui Israel ca prozeliți la un moment dat. În mod semnificativ, relația lui Caleb cu cheniții demonstrează modul în care neamurile credincioase au fost uneori integrate în Israel și, în cazul lui Iefune, în seminția lui Iuda (Numeri 13:6). În ciuda moștenirii sale chenite, Caleb este inclus în lista genealogică a lui Iuda din 1 Cronici 4:15. Este probabil ca mama lui Caleb să fi fost din seminția lui Iuda.

Unii comentatori au făcut legătura între cheniți și Edom, deoarece Biblia îl menționează pe Chenaz ca fiind un conducător al Edomului (Geneza 36:40-43; 1 Cronici 1:53). Fratele lui Caleb se numește Chenaz (Iosua 15:17), tatăl lui Otniel, primul judecător al lui Israel (Iosua 15:17; Judecători 3:9).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau cheniții din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries