settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau cheniții?

Răspuns


Cheniții erau un popor străvechi care trăia în apropierea țării Canaanului în vremea lui Avraam (Geneza 15:18-21). Biblia menționează mai multe legăminte între israeliți și cheniți, care erau întotdeauna în relații de prietenie unii cu alții.

Socrul lui Moise, Ietro, cunoscut și sub numele de Reuel, era "preotul din Madian" și un chenit (Judecători 1:16). Ietro locuia la sud de Canaan, lângă muntele Sinai (Exodul 3:1). Când Moise a fugit din Egipt, a mers în Madian, unde le-a întâlnit imediat pe cele șapte fiice ale lui Ietro, toate păstorițe. În cele din urmă, Moise s-a căsătorit cu una dintre ele, o femeie pe nume Sefora (Exodul 2:16-21), și astfel s-a căsătorit în tribul chenit. Moise a trăit printre cheniți timp de mulți ani înainte ca Dumnezeu să-l cheme ca fiind cel care îi va elibera pe israeliți din sclavia lor din Egipt.

Se pare că cheniții din Madian cunoșteau suficient de mult despre singurul Dumnezeu adevărat pentru a menține un preot. Numele Reuel înseamnă "prietenul lui Dumnezeu". După exod, cunoștințele lui Reuel despre Dumnezeu au crescut dramatic și s-a alăturat lui Moise și Aaron pentru a aduce o ardere-de-tot și alte jertfe înaintea Domnului pentru a I se închina (Exodul 18:9-12).

Este probabil că cheniții și madianiții erau înrudiți într-un fel sau altul. Reuel trăia în Madian când Moise l-a întâlnit. De asemenea, în Numeri 10:29, socrul lui Moise este numit "Reuel madianitul" (în altă parte, el este numit chenit). Scriptura îi leagă, de asemenea, pe cheniți de tribul recabiților (1 Cronici 2:55).

Cheniții au fost prietenoși cu Moise și cu israeliții în timpul exodului. Se pare că Ietro, Hobab și alți cheniți s-au alăturat lui Moise și au călătorit până în Canaan cu poporul lui Dumnezeu (Exodul 18:1-7; Numeri 10:29-33). Cheniții s-au stabilit lângă Ierihon până când, în cele din urmă, s-au mutat spre sud pentru a trăi în regiunea deșertică Negev (Judecători 1:16; cf. 1 Samuel 27:10). Cu toate acestea, un chenit pe nume Heber a rămas în Canaan, migrând spre nord, în apropiere de Cadeș. Soția lui Heber, Iael, a fost cea care l-a ucis pe Sisera în timpul lui Debora și Barac (Judecători 4:11, 17-23). În timpul domniei regelui Saul, Dumnezeu i-a poruncit lui Israel să îi distrugă pe amaleciți. Dar ai au arătat milă față de cheniții care trăiau printre amaleciți; înainte ca Saul să atace, "le-a spus cheniților: "«Duceţi-vă, plecaţi şi ieşiţi din mijlocul lui Amalec, ca să nu vă prăpădesc împreună cu el, căci voi v-aţi purtat cu bunăvoinţă faţă de copiii lui Israel când s-au suit din Egipt». Şi cheniţii au plecat din mijlocul lui Amalec." (1 Samuel 15:6).

Există unii care susțin că cheniții erau urmașii lui Cain, datorită asemănării dintre cuvintele ebraice traduse prin "Cain" și "chenit". Cu toate acestea, cu excepția cazului în care cineva din familia lui Noe era descendent al lui Cain, toți descendenții lui Cain ar fi fost eliminați în Potop. Mai mult, chiar dacă un membru al familiei lui Noe ar fi fost un descendent al lui Cain, nu ar fi existat nicio modalitate, după Potop, ca o linie distinctă a lui Cain să reapară. De exemplu, dacă soția lui Ham ar fi fost o descendentă a lui Cain, toți descendenții lui Ham ar fi fost descendenți ai lui Cain. Acestea fiind spuse, punctul important este următorul: Biblia nu îi asociază în niciun fel pe cheniți de Cain.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau cheniții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries