settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Jubileul?

Răspuns


Cuvântul "jubileu" - literalmente "sunetul cornului" în ebraică - este definit în Leviticul 25:9 ca fiind anul sabatic după șapte cicluri de șapte ani (49 de ani). Cel de-al cincizecilea an trebuia să fie un timp de sărbătoare și de bucurie pentru israeliți. Cornul berbecului era suflat în a zecea zi a lunii a șaptea pentru a da startul celui de-al cincizecilea an de răscumpărare universală.

Anul jubileului a însemnat un an de eliberare de datorii (Leviticul 25:23-38) și de orice fel de robie (v. 39-55). Toți prizonierii și captivii erau eliberați, toți sclavii erau eliberați, toate datoriile erau iertate, iar toate proprietățile erau returnate proprietarilor lor inițiali. În plus, toate muncile trebuiau să înceteze timp de un an, iar cei legați prin contracte de muncă erau eliberați de acestea. Unul dintre beneficiile Jubileului era că atât pământul, cât și oamenii se puteau odihni.

Jubileul prezintă o imagine frumoasă a temelor răscumpărării și iertării din Noul Testament. Hristos este Răscumpărătorul care a venit să îi elibereze pe cei care sunt sclavi și prizonieri ai păcatului (Romani 8:2; Galateni 5:1; 3:22). Datoria păcatului pe care o avem față de Dumnezeu a fost plătită pe cruce, deoarece Isus a murit în locul nostru (Coloseni 2:13-14), iar noi suntem iertați de această datorie pentru totdeauna. Nu mai suntem în robie, nu mai suntem sclavi ai păcatului, fiind eliberați de către Hristos, și putem intra cu adevărat în odihna pe care Dumnezeu ne-o oferă, deoarece încetăm să ne mai chinuim să ne facem acceptați de Dumnezeu prin propriile noastre fapte (Evrei 4:9-10).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Jubileul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries