settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Iuda Iscarioteanul?

Răspuns


De Iuda Iscarioteanul ne amintim de obicei pentru un lucru: faptul că L-a trădat pe Isus. A fost unul dintre cei doisprezece apostoli care au viețuit cu Isus și L-au urmat timp de trei ani. A fost martor la lucrarea ui Isus, la învățătura Lui și la multele Lui miracole. Era cel care ținea finanțele grupului și folosea această poziție de încredere ca să fure din resursele lor (Ioan 12.6).

Iuda era un nume obișnuit în vremea aceea, și mai sunt câțiva Iuda menționați în Noul Testament. Un altul dintre ucenici se numea Iuda (Ioan 14.22) și la fel îl chema pe unul dintre frații de jumătate ai lui Isus (Marcu 6.3). Pentru a-i diferenția, Ioan 6.71 și Ioan 13.26 fac referire la cel care L-a trădat pe Cristos ca fiind „Iuda, fiul lui Simon, Iscarioteanul”.

Erudiții au câteva idei cu privire la derivația prenumelui lui. Una este că Iscariot se referă la Cheriot, o regiune sau un oraș din Iudeea. O altă idee e că se referă la sicarii, o grupare de asasini printre rebelii evrei,

Posibila asociație cu sicarii permite speculații interesante cu privire la motivele pe care le-a avut Iuda pentru a-L trăda, însă faptul în sine că a făcut o alegere conștientă de a-L trăda pe Isus (Luca 22.48) rămâne neschimbat. Prenumele Iscarioteanul este folositor, dacă nu pentru alt motiv, atunci pentru că nu lasă nicio îndoială despre care Iuda vorbim.

Iată câteva lucruri pe care le culegem din versetele-cheie despre Iuda și trădarea sa:

Banii erau importanți pentru Iuda. Așa cum a fost mențnat deja, era un hoț și, potrivit cu Matei 26.14-15, preoții cei mai de seamă i-au plătit „treizeci de arginți” ca să-L vândă pe Domnul.

Isus a știut de la bun început ce va face Iuda Iscarioteanul. El le-a spus ucenicilor Lui: „” (Ioan 6.70)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Iuda Iscarioteanul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries