settings icon
share icon
Întrebare

Când a știut Isus că este Dumnezeu?

Răspuns


Isus a fost întotdeauna Dumnezeu. Din veșnicia trecută este a doua Persoană din Trinitate, și întotdeauna va fi. Întrebarea legată de când, după Întrupare, Isus cel uman a știut că este Dumnezeu e interesantă, dar nu este abordată în Scriptură. Știm că, adult fiind, Isus a realizat pe deplin cine este, spunând în felul următor: „Adevărat, adevărat vă spun că, mai înainte ca să se nască Avraam, sunt Eu." (Ioan 8.58) Și apoi S-a rugat: „Și acum, Tată, proslăvește-Mă la Tine Însuți cu slava pe care o aveam la Tine, înainte de a fi lumea." (Ioan 17.5)

De asemenea, se pare că, copil fiind, Isus era conștient deja de natura și de lucrarea Lui. Când Isus avea doisprezece ani, Iosif și Maria au mers cu familia la Ierusalim. Pe drum spre casă, au devenit îngrijorați că Isus lipsea din caravana lor. S-au întors la Ierusalim și L-au găsit pe Isus „în Templu, șezând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări" (Luca 2.46). Mama Lui L-a întrebat pe Isus de ce a dispărut, provocându-le o astfel de îngrijorare. Isus, la rândul Lui, a întrebat: „De ce M-ați căutat? Oare nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?" (versetul 49) Iosif și Maria nu au înțeles cuvintele lui Isus (versetul 50). Indiferent de ce nu puteau percepe cei din jurul Lui, se pare că Isus, la o vârstă foarte fragedă, știa că este Fiul lui Dumnezeu și că Tatăl Îi rânduise lucrarea pe care trebuia să o facă.

După acest incident de la Templu, Luca spune: „Isus creștea în înțelepciune, în statură și era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor." (Luca 2.52) Dacă la acest moment în experiența umană a lui Isus știa totul, nu ar fi avut nevoie să „crească în înțelepciune". Subliniem că aceasta era experiența umană a lui Isus. El nu a încetat niciodată să fie Dumnezeu, dar în unele aspecte și-a limitat divinitatea potrivit cu voia Tatălui. Așadar, Fiul S-a supus creșterii fizice, intelectuale, sociale și spirituale. Fiul lui Dumnezeu în mod voluntar S-a pus în poziția de a avea nevoie să asimileze cunoștințe ca un om.

Când a știut Isus că este Dumnezeu? Din perspectivă cerească, Fiul a știut din veșnicia trecută cine este și care trebuia să fie lucrarea Lui pământească. Din perspectivă pământească, Isus cel întrupat a realizat acest lucru la un moment dat în anii timpurii ai vieții. Când a avut loc exact acel moment nu putem ști în mod sigur.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Când a știut Isus că este Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries