settings icon
share icon
Întrebare

De ce procese a avut Isus parte înainte de răstignire?

Răspuns


În noaptea în care a fost arestat, a fost adus înaintea lui Ana, Caiafa și o adunare a liderilor religioși, numită Sanhedrin (Ioan 18.19-24, Matei 26.57). După aceasta, a fost dus înaintea lui Pilat, guvernatorul roman (Ioan 18.23), a fost trimis la Irod (Luca 23.7) și apoi a fost adus înapoi la Pilat (Luca 23.11-12), care, în cele din urmă, L-a condamnat la moarte.

Au fost șase părți în procesul lui Isus: trei stadii într-o curte religioasă și trei stadii înaintea unei curți de judecată romane. Isus a fost judecat înaintea lui Ana, fostul mare preot, a lui Caiafa, actualul mare preot la acea vreme, și înaintea Sanhedrinului. În aceste procese „ecleziastice” a fost acuzat de blasfemie, pentru că a pretins că este Fiul lui Dumnezeu, Mesia.

Procesele care au avut loc înaintea autorităților iudaice, cele religioase, au arătat măsura în care L-au urât liderii iudei, pentru că, cu nepăsare, au trecut cu vederea multe dintre propriile lor legi. Din perspectiva legii evreiești, în aceste procese au fost cuprinse mai multe ilegalități: (1) În timpul sărbătorilor nu se ținea niciun proces, și Isus a fost judecat în timpul sărbătorii Paștelor. (2) Fiecare membru al curții trebuia să voteze în mod individual pentru a condamna sau a achita, dar Isus a fost condamnat prin strigare. (3) Dacă se dădea pedeapsa cu moartea, trebuia să treacă o noapte până când aceasta avea să fie dusă la îndeplinire; totuși, au trecut numai câteva ore înainte ca Isus să fie pus pe cruce. (4) Evreii nu aveau autoritatea de a executa pe cineva, totuși, ei au aranjat execuția lui Isus. (5) Noaptea nu trebuiau să aibă loc procese de judecată, dar acest proces s-a ținut înainte de răsăritul soarelui. (6) Acuzatului trebuia să i se dea sfătuire sau reprezentare, dar Isus nu a avut parte de așa ceva. (7) Acuzatului nu trebuiau să i se pună întrebări prin care să se autoincrimineze, dar Isus a fost întrebat dacă El era Cristosul.

Procesele de judecată care au avut loc înaintea autorităților romane au început cu Pilat (Ioan 18.28-29), după ce Isus a fost bătut (Ioan 18.23). Acuzațiile aduse împotriva Lui erau foarte diferite de cele care I-au fost aduse în procesele Sale religioase. A fost acuzat că i-a instigat pe oameni la răscoală, că i-a oprit să-și plătească taxele și că a pretins că e rege. Pilat nu a găsit niciun motiv pentru a-L omorî pe Isus, astfel că L-a trimis la Irod (Luca 23.7). Irod L-a ridiculizat pe Isus, dar vrând să evite răspunderea politică, L-a trimis înapoi la Pilat (Luca 23.11-12). Acesta a fost cel din urmă proces, fiindcă Pilat a încercat să stâmpere animonizatea evreilor punând ca Isus să fie biciuit. Biciuirea romană este una cumplită, constând posibil din 39 de lovituri. Ca o ultimă încercare de a-L elibera pe Isus, Pilat l-a oferit pe prizonierul Baraba să fie răstignit și Isus eliberat, dar fără rezultat. Mulțimile au cerut ca Baraba să fie eliberat iar Isus răstignit. Pilat le-a împlinit cererea și L-a lăsat pe Isus în voia lor (Luca 23.25). Procesele lui Isus reprezintă cea mai înaltă formă de parodie justițiară. Isus, cel mai inocent Om din istoria lumii, a fost găsit vinovat de nelegiuiri și condamnat la moarte prin crucificare.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce procese a avut Isus parte înainte de răstignire?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries