settings icon
share icon
Întrebare

Cum și cui i-a plătit Isus răscumpărarea noastră?

Răspuns


O răscumpărare e ceva ce e plătit pentru a asigura scăparea cuiva care e ținut captiv. Isus a plătit răscumpărarea noastră ca să ne elibereze de păcat, moarte și iad. În tot cuprinsul cărților Exodul, Leviticul, Numeri și Deuteronomul se întâlnesc cerințele lui Dumnezeu de a fi aduse jertfe. În vremea Vechiului Testament, Dumnezeu le-a poruncit israeliților să aducă jertfe de animale pentru ispășirea înlocuitoare; adică moartea unui animal înlocuia moartea unui om, moartea fiind plata pentru păcat (Romani 6.23). Exodul 29.36a spune: „În fiecare zi să mai aduci un vițel ca jertfă pentru păcat.”

Dumnezeu cere sfințenie (1 Petru 1.15-16). Legea lui Dumnezeu cere sfințenie. Nu ne putem prezenta deplin sfinți înaintea lui Dumnezeu datorită păcatelor pe care le comitem (Romani 3.23); de aceea, Dumnezeu cere satisfacerea Legii Sale. Jertfele aduse Lui îndeplineau cerințele. Și aici apare Isus. Evrei 9.12-15 ne spune: „Și a intrat, o dată pentru totdeauna, în Locul Preasfânt nu cu sânge de țapi și de viței, ci cu însuși sângele Său, după ce a căpătat o răscumpărare veșnică. Căci, dacă sângele taurilor și al țapilor și cenușa unei vaci, stropită peste cei întinați, îi sfințesc și le aduc curățirea trupului, cu cât mai mult sângele lui Cristos, care, prin Duhul cel veșnic, S-a adus pe Sine Însuși jertfă fără pată lui Dumnezeu, vă va curăți cugetul vostru de faptele moarte, ca să slujiți Dumnezeului celui viu! Și tocmai de aceea este El Mijlocitorul unui legământ nou, pentru ca, prin moartea Lui pentru răscumpărarea din abaterile făptuite sub legământul dintâi, cei ce au fost chemați să capete veșnica moștenire care le-a fost făgăduită.”

De asemenea, Romani 8.3-4 spune: „Căci – lucru cu neputință Legii, întrucât firea pământească o făcea fără putere – Dumnezeu a osândit păcatul în firea pământească, trimițând, din pricina păcatului, pe Însuși Fiul Său într-o fire asemănătoare cu a păcatului, pentru ca porunca Legii să fie împlinită în noi, care trăim nu după îndemnurile firii pământești, ci după îndemnurile Duhului.”

În mod clar, Isus I-a plătit răscumpărarea pentru viața noastră lui Dumnezeu. Răscumpărarea a fost propria Lui viață, vărsarea propriului Său sânge ca jertfă. Datorită morții Sale ca jertfă, fiecare persoană de pe pământ are oportunitatea de a accepta acest dar al ispășirii și de a fi iertat de Dumnezeu. Pentru că fără moartea Sa, Legea lui Dumnezeu încă ar trebui să fie satisfăcută – prin propria noastră moarte.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum și cui i-a plătit Isus răscumpărarea noastră?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries