settings icon
share icon
Întrebare

Ce i-a învățat Isus pe oameni în pilde?

Răspuns


S-a zis că o pildă este o povestire din sfera pământească care are un înțeles din sfera cerească. Domnul Isus a folosit în mod frecvent pildele ca mijloc prin care să ilustreze adevăruri profunde, divine. Povestirile de felul acesta sunt ușor de reținut, personajele sunt puternic reliefate și au un simbolism bogat în înțelesuri. Pildele erau un mijloc obișnuit de învățare în iudaism. Înainte de un anumit punct din lucrarea Lui, Isus a folosit multe analogii grăitoare folosind lucruri obișnuite, care erau familiare tuturora (sare, pâine, oi etc.) și înțelesul lor era destul de clar în contextul învățăturilor Sale. Pildele au necesitat mai multe explicații și, la un moment dat în lucrarea Sa, Isus a început să-i învețe pe oameni folosind exclusiv pilde.

Întrebarea este, de ce Isus îi lăsa pe majoritatea oamenilor să se întrebe ce anume însemnau pildele Sale? Primul exemplu de acest fel este atunci când spune Pilda semințeniei și a tipurilor de sol. Înainte să dea interpretarea acestei pilde, i-a luat pe ucenicii Săi la o parte din mulțime. Ei I-au zis: „De ce le vorbești în pilde?” Isus le-a răspuns: „Pentru că vouă v-a fost dat să cunoașteți tainele Împărăției cerurilor, iar lor nu le-a fost dat. Căci celui ce are i se va da și va avea de prisos, iar de la cel ce n-are se va lua chiar și ce are. De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, măcar că văd, nu văd și măcar că aud, nu aud, nici nu înțeleg. Și cu privire la ei se împlinește prorocia lui Isaia, care zice:

«Veți auzi cu urechile voastre și nu veți înțelege, veți privi cu ochii voștri și nu veți vedea.» Căci inima acestui popor s-a împietrit; au ajuns tari de urechi, și-au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înțeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu și să-i vindec. Dar ferice de ochii voștri că văd și de urechile voastre că aud! Adevărat vă spun că mulți proroci și oameni neprihăniți au dorit să vadă lucrurile pe care le vedeți voi, și nu le-au văzut, și să audă lucrurile pe care le auziți voi, și nu le-au auzit.” (Matei 13.10-17)

Începând din acest moment în lucrarea lui Isus, atunci când a vorbit în pilde, le explica numai ucenicilor Săi. Dar aceia care au respins în mod continuu mesajul Său au fost lăsați în orbirea lor spirituală să se întrebe care ar putea fi înțelesul. El a făcut o distincție clară între aceia cărora le-au fost date „urechi să audă” și aceia care au persistat în necredință – care întotdeauna aud, dar nu înțeleg cu adevărat niciodată și „care învață întotdeauna și nu pot ajunge niciodată la deplina cunoștință a adevărului” (2 Timotei 3.7). Ucenicilor le-a fost dat darul discernământului spiritual, prin care lucrurile Duhului le erau făcute clare. Pentru că au acceptat adevărul de la Isus, li s-a dat mai mult adevăr. Același lucru este adevărat și astăzi cu privire la credincioșii cărora li s-a dat darul Duhului Sfânt, care ne călăuzește în tot adevărul (Ioan 16.13). El ne-a deschis ochii pentru lumina adevărului și urechile către cuvintele vieții veșnice.

Domnul nostru Isus ştia că adevărul nu este o muzică plăcută pentru toate urechile. Spus mai pe înțeles, sunt oameni care nici nu au interes, nici nu iau în considerare lucrurile adânci ale lui Dumnezeu. Atunci de ce a vorbit în pilde? Pentru aceia care au o foame reală după Dumnezeu, pilda este un mijloc atât eficace, cât și ușor de reținut prin care sunt transmise adevărurile spirituale. Pildele Domnului nostru conțin cantități mari de adevăr puse în cuvinte puține – și pildele Sale, bogate în ilustrații, nu se uită cu ușurință. Așadar, o pildă este o binecuvântare pentru aceia care au urechi dornice să audă, dar pentru cei care au o inimă dezinteresată și urechi greoaie la auzit, o pildă este, de asemenea, o declarație a judecății.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce i-a învățat Isus pe oameni în pilde?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries