settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Isus este Marele nostru Preot?

Răspuns


Mare Preot este numai unul dintre multele titluri folosite cu referire la Isus: Mesia, Mântuitorul, Fiul lui Dumnezeu, Fiul omului, Prietenul păcătoșilor etc. Fiecare dintre ele se concentrează asupra unui aspect din cine este El și ce înseamnă acel lucru pentru noi. În cartea Evrei, Isus este numit Mare Preot (Evrei 2.17, 4.14). Cuvântul „preot” transmite câteva înțelesuri elementare. Mai întâi, înseamnă cineva care mediază în serviciile religioase. În al doilea rând, înseamnă cineva care este sfânt, pus deoparte ca să îndeplinească acele slujbe.

Primul loc în care îl găsim folosit în Biblie este în Genesa 14. Avraam, prietenul lui Dumnezeu, merge la bătălie ca să-și salveze nepotul, pe Lot, care a fost capturat de armata Elamului. La întoarcere, Avram este întâlnit de Melhisedec, împăratul Salemului și preot al Dumnezeului Celui Preaînalt. Acest om, al cărui nume înseamnă „împăratul neprihănirii”, l-a binecuvântat pe Avraam și pe Dumnezeul Cel Preaînalt, care i-a dat biruință lui Avraam. Ca răspuns la această binecuvântare, Avraam îi dă lui Melhisedec o zeciuială (10 procente) din toată prada de război. Prin aceasta, Avraam recunoaște poziția înaltă a lui Melhisedec ca preot al lui Dumnezeu.

Peste ani, strănepotul lui Avraam Levi a fost pus de o parte de Dumnezeu ca să fie tatăl seminției de preoți. Când s-a dat Legea pe muntele Sinai, leviții au fost identificați ca slujitori ai cortului întâlnirii, iar cei din familia lui Aaron au ajuns preoți. Preoții erau responsabili să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru popor, aducând numeroasele jertfe pe care le cerea Legea. Dintre preoți, unul era ales ca mare preot, și el intra în Locul Preasfânt o dată pe an, în Ziua Ispășirii, ca să stropească cu sângele legământului chivotul (Evrei 9.7). Prin aceste jerfe zilnice și anuale, păcatele oamenilor erau acoperite temporar, până când a venit Mesia să le ia păcatul.

Când Isus este numit Marele nostru Preot, este cu referire la aceste două preoții anterioare. La fel ca Melhisedec, El este ordinat ca preot aparte de Legea dată pe muntele Sinai (Evrei 5.6). La fel ca preoții levitici, Isus a adus o jertfă care să satisfacă Legea lui Dumnezeu atunci când S-a dat pe Sine Însuși pentru păcatele noastre (Evrei 7.26-27). Spre deosebire de preoții levitici, care trebuiau să aducă jertfe în mod continuu, Isus Și-a adus jertfa o singură dată, obținând răscumpărarea veșnică pentru toți aceia care vin la Dumnezeu prin El (Evrei 9.12).

Un alt detaliu important privitor la preoția lui Isus – fiecare preot este desemnat dintre oameni. Isus, cu toate că era Dumnezeu din veșnicie, a devenit Om, ca să sufere moartea și să slujească ca Marele nostru Preot. (Evrei 2.9) Ca Om, a fost supus tuturor slăbiciunilor și ispitelor la care suntem supuși noi, ca să Se identifice cu noi în luptele noastre (Evrei 4.15). Isus este mai mare decât oricare alt preot, astfel că, în Evrei 4.14, este numit „Marele nostru Preot” și ne dă îndrăzneala să venim la „scaunul harului, ca să căpătăm îndurare și să găsim har, pentru ca să fim ajutați la vreme de nevoie” (Evrei 4.16).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Isus este Marele nostru Preot?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries