settings icon
share icon
Întrebare

Ce este kenosisul?

Răspuns


Termenul „kenosis” vine de la cuvântul grecesc pentru doctrina golirii de Sine a lui Cristos în întruparea Sa. Kenosisul a fost o renunțare de Sine, nu o golire a Sa de dumnezeire, nici nu a dat dumnezeirea Sa în schimbul umanității. Filipeni 2.7 ne spune că Isus „S-a dezbrăcat pe Sine Însuși și a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor.” În timpul lucrării Sale pe pământ, Isus nu a încetat să fie Dumnezeu. Însă a lăsat la o parte gloria Lui cerească a unei relații față către față cu Dumnezeu. De asemenea a lăsat la o parte autoritatea Lui independentă. În timpul lucrării pamântești, Cristos S-a supus în întregime voii Tatălui.

Ca parte din kenosis, Isus a acționat uneori în cadrul limitărilor omenești (Ioan 4.6, 19.28). Dumnezeu nu obosește și Lui nu Îi este sete. Matei 24.36 ne spune că „Despre ziua aceea și despre ceasul acela nu știe nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.” ne putem întreba, dacă Isus era Dumnezeu, cum putea El să nu știe totul, așa cum știe Dumnezeu (Psalmul 139.1-6)? Se pare că, cât timp Isus a fost pe pământ, a renunțat la folosirea unora dintre atributele Sale divine. Cu toate acestea, Isus a continuat să fie într-un mod perfect sfânt, drept, milostiv, îndurător, neprihănit, și plin de dragoste, însă într-o măsură sau alta, Isus nu a fost omniscient sau omnipotent.

Totuși, când e vorba despre kenosis, adesea ne concentrăm prea mult asupra lucrurilor la care a renunțat Isus. Kenosisul are de a face de asemenea cu ce a luat Cristos. Isus Și-a adăugat la Sine o natură umană și S-a smerit. Isus a trecut de la a fi gloria gloriilor la a fi o ființă umană care a fost dată la moarte pe cruce. Filipeni 2.7-8 declară: „... S-a dezbrăcat pe Sine Însuși și a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfățișare a fost găsit ca un om, S-a smerit și S-a făcut ascultător până la moarte, și încă moarte de cruce.” În cel mai înalt act de umilire, Dumnezeul Universului a devenit ființă umană și a murit pentru creația Sa. Așadar, kenosisul înseamnă faptul că Criostos a luat o natură umană, cu toate limitările sale, exceptând păcatul.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este kenosisul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries