settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Isus este Fiul lui David?

Răspuns


Șaptesprezece versete din Noul Testament Îl descriu pe Isus ca fiind „Fiul lui David”. Dar se naște întrebarea: cum a putut Isus să fie Fiul lui David, dacă David a trăit cu aproximativ 1.000 de ani înainte de Isus? Răspunsul este că Cristos (Mesia) a fost împlinirea profeției cu privire la sămânța lui David (2 Samuel 7.14-16). Isus a fost Mesia Cel promis, însemnând că a fost din sămânța lui David. Matei 1 ne dă dovada genealogică că Isus, în umanitatea Sa, a fost un urmaș direct al lui David prin Iosif, tatăl legal al lui Isus. Genealogia din Luca 3 ne dă linia genealogică a lui Isus prin mama Sa, Maria. Isus este urmașul lui David prin adopție, prin Iosif, și pe linie de sânge prin Maria. Totuși, atunci când se face referire la Cristos ca fiind Fiul lui David, înainte de toate se are în vedere titlul Său mesianic, cum a profețit Vechiul Testament cu privire la El.

Isus a fost numit „Fiul lui David” de câteva ori de către oameni care, prin credință, au căutat milă sau vindecare. Femeia a cărei fiică era chinuită de un demon (Matei 15.22), cei doi orbi de la marginea drumului (Matei 20.30) și orbul Bartimeu (Marcu 10.47), cu toții au strigat după ajutor la Fiul lui David. Titlul de onoare pe care I l-au dat a declarat credința lor în El. Prin faptul că L-au numit „Domn”, au exprimat faptul că aveau sentimentul dumnezeirii Sale, a stăpânirii și a puterii și, numindu-L „Fiul lui David”, mărturiseau că El este Mesia.

Fariseii, de asemenea, au înțeles care era înțelesul atunci când i-au auzit pe oameni numindu-L pe Isus „Fiul lui David”. Dar, spre deosebire de aceia care au strigat cu credință, ei erau atât de orbiți de mândria lor și de lipsa de înțelegere a Scripturilor, încât nu au putut vedea ceea ce cerșetorii orbi puteau să vadă – că acolo era Mesia, pe care se presupune că L-au așteptat toată viața. Îl urau pe Isus pentru că nu le dădea onoarea pe care credeau că o merită. Astfel că, atunci când i-au auzit pe oameni că Îl aclamau pe Isus ca Mântuitor, s-au înfuriat (Matei 21.15) și au plănuit să-L distrugă (Luca 19.47).

Isus i-a confruntat mai departe pe cărturari și pe farisei, cerându-le să explice tocmai înțelesul acestui titlu. Cum e posibil ca Mesia să fie Fiul lui David, când David el însuși îi spune „Domnul meu” (Marcu 12.35-37)? Bineînțeles, învățătorii Legii nu au putut da răspuns la această întrebare. Astfel, Isus a dat pe față incapacitatea liderilor evrei ca învățători și ignoranța lor cu privire la învățătura Vechiului Testament privind natura adevărată a lui Mesia, îndepărtându-i și mai mult de El.

Isus Cristos, unicul Fiu al lui Dumnezeu și singurul mijloc de salvare a lumii (Fapte 4.12), este de asemenea Fiul lui David, atât în sens fizic, cât și spiritual.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Isus este Fiul lui David?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries