settings icon
share icon
Întrebare

În ce fel e Isus diferit de ceilalți lideri religioși?

Răspuns


Într-un fel, a pune această întrebare e ca și cum ai întreba în ce fel e diferit Soarele față de celelalte stele din sistemul nostru solar – ideea fiind că nu există alte stele în sistemul nostru solar!

Semnificația e că niciun alt „lider religios" nu se poate compara cu Isus Cristos. Orice alt lider religios e fie în viață, fie mort. Isus Cristos e singurul care a fost mort (a murit în locul nostru, pentru păcatele noastre, potrivit cu 1 Corinteni 15.1-8) și acum e viu. Într-adevăr, în Apocalipsa 1.17-18 El declară că e viu în vecii vecilor! Niciun alt lider religios nici măcar nu face o astfel de afirmație, o afirmație care fie e adevărată, fie e cu totul ridicolă.

O altă deosebire importantă se găsește în însăși natura creștinismului. Esența creștinismului este Cristos. Răstignit, înviat, înălțat la cer și care Se va întoarce într-o zi. Fără El – și fără învierea Lui – nu există creștinism. Compară acest lucru cu alte religii principale. Hinduismul, de exemplu, se poate menține sau se poate destrăma cu totul total independent de oricare dintre „marii swami" care l-au fondat. La fel în cazul budismului. Chiar și islamul se bazează pe scrierile și învățăturile lui Mahomed, nu pe afirmația că ar fi venit înapoi la viață din morți.

În 1 Corinteni 15.13-19, apostolul Pavel spune că, dacă Cristos nu a înviat din morți, atunci credința noastră e zadarnică și suntem tot în păcatele noastre! Afirmațiile de adevăr ale creștinismului se bazează simplu și exclusiv pe Isus Cristos cel înviat! Dacă Isus de fapt nu S-a întors înapoi din morți – în spațiu și în timp – atunci nu există niciun adevăr în creștinism. În tot Noul Testament, apostolii și evangheliștii bazează adevărul Evangheliei pe Înviere.

Un alt aspect semnificativ este faptul deosebit de important că Isus Cristos a pretins că e „Fiul lui Dumnezeu" (o expresie evreiască însemnând „caracterizat de Dumnezeu"), cât și „Fiul omului" (o expresie ebraică însemnând „caracterizat de om"). În multe pasaje, El pretinde că e egal cu Tatăl (vezi, de exemplu, Ioan 10.29-33). Lui Îi sunt atribuite toate prerogativele și atributele Dumnezeirii. În același timp a fost și Om, născut din fecioară (Matei 1.18-25, Luca 1.26-56). După ce a trăit o viață fără păcat, a fost răstignit pentru a plăti pentru păcatele tuturor oamenilor: „El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre; și nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi" (1 Ioan 2.2), și apoi a fost înviat din morți trei zile mai târziu. El e pe deplin Dumnezeu și pe deplin Om, „theanthropos" [din grecescul pentru „Dumnezeu" (theos) și „Om" (anthropos)]; și totuși e o singură Persoană.

Persoana și lucrarea lui Cristos ridică o întrebare inevitabilă: Ce vei face cu Isus? Nu-L putem pur și simplu înlătura. Nu-L putem ignora. El e Personajul central din toată istoria umană, și dacă a murit pentru păcatele întregii lumi, atunci a murit și pentru ale tale. Apostolul Pavel ne spune, în Fapte 4.12: „În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiți." Dacă credem în Domnul Isus Cristos ca Salvator al nostru din păcat, vom fi salvați.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

În ce fel e Isus diferit de ceilalți lideri religioși?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries