settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Isus Cel adevărat, istoric?

Răspuns


Fără nicio îndoială, una dintre cele mai frecvente întrebări este „Cine a fost Isus?” E cert că Numele lui Isus e cel mai recunoscut în toată lumea. Nu mai puțin de o treime din populația lumii – aproximativ 2,5 miliarde – se numesc creștini. Islamul, care cuprinde aproximativ 1,5 miliarde de oameni, chiar îl recunoaște pe Isus ca fiind al doilea mare profet, după Mahomed. Din celelalte 3,2 miliarde de oameni (în mare jumătate din populația lumii), majoritatea fie au auzit Numele Isus, fie știu despre El.

Dacă ar fi să pui laolaltă un rezumat al vieții lui Isus de la nașterea Sa până la moartea Sa, ar fi oarecum subțire în conținut. S-a născut din părinți evrei în Betleem, un orășel aflat în sudul Ierusalimului, în timp ce teritoriul se afla sub ocupație romană. Părinții Săi s-au mutat la nord, la Nazaret, unde a crescut; de aici a fost în mod obișnuit cunoscut ca „Isus din Nazaret”. Tatăl Lui a fost tâmplar, astfel că cel mai probabil că Isus a învățat acel meșteșug în anii Săi timpurii. În jurul vârstei de treizeci de ani, a început o lucrare publică. A ales o duzină de oameni cu reputație îndoielnică să-I fie ucenici și a lucrat în afara Capernaumului, un sat pescăresc extins și centru comercial pe malul Mării Galileei. De acolo a călătorit și a predicat în toată regiunea Galileei, deplasându-Se adesea printre neamurile din vecinătate și printre samariteni, făcând călătorii sporadice la Ierusalim.

Metodologia și învățăturile neobișnuite ale lui Isus i-au surprins și i-au deranjat pe mulți. Mesajul Său revoluționar, asociat cu minuni uimitoare și vindecări a câștigat un număr imens de adepți. Popularitatea Lui în rândul publicului a crescut rapid și, ca rezultat, acest lucru a fost observat de către conducătorii bine înrădăcinați ai credinței iudaice. Curând, acești lideri evrei vor deveni geloși și indignați de succesul Lui. Mulți dintre acești lideri au găsit învățăturile Lui ca fiind ofensatoare și au simțit că tradițiile și ceremoniile lor religioase stabilite erau puse în pericol. În curând, ei au complotat cu conducătorii romani ca să-L omoare. A fost că tocmai în acest timp unul dintre ucenicii lui Isus L-a trădat liderilor evrei pentru o sumă neînsemnată de bani. La scurt timp după aceea, L-au arestat, au instrumentat o serie de parodii de judecăți aranjate în grabă și L-au executat fără întârziere prin crucificare.

Dar, spre deosebire de oricare altă moarte din cursul istoriei, moartea lui Isus nu a fost sfârșitul poveștii Sale, ci a fost, de fapt, începutul. Creștinismul există numai datorită a ceea ce s-a întâmplat după ce Isus a murit. La trei zile de la moartea Sa, ucenicii Săi și mulți alții au început să susțină că El S-a întors din morți la viață. Mormântul Lui a fost găsit gol, trupul nu mai era acolo și diferite grupuri de oameni din diferite locuri, aflați în circumstanțe diferite au fost martori ai unor numeroase arătări.

Ca urmare a acestor lucruri, oamenii au început să proclame că Isus era Cristosul, Mesia. Ei au afirmat că învierea Sa a validat mesajul iertării de păcat prin jertfa Sa. La început, ei au proclamat această Veste bună, cunoscută ca fiind Evanghelia, în Ierusalim, tocmai orașul unde a fost omorât. Această nouă grupare de urmași a ajuns cunoscută în curând ca fiind Calea (vezi Fapte 9.2, 19.9, 23, 24.22) și s-a extins cu repeziciune. Într-un timp scurt, mesajul credinței proclamat de Evanghelie s-a întins chiar dincolo de această regiune, extinzându-se până la Roma, precum și până la extremitățile acestui vast imperiu.

Este fără îndoială că Isus a avut un impact colosal asupra istoriei lumii. Întrebarea cu privire la „realitatea istorică a lui Isus” poate primi răspuns prin studierea impactului pe care L-a avut Isus în istoria lumii. Singura explicație pentru impactul incomparabil pe care L-a avut Isus este că El a fost mult mai mult decât un simplu om. Isus a fost și este exact cine spune Biblia că este – Dumnezeul devenit Om. Numai Dumnezeul care a creat lumea și care controlează cursul istoriei poate avea un impact atât de drastic asupra lumii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Isus Cel adevărat, istoric?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries