settings icon
share icon
Întrebare

Ce a vrut să spună Isus când a zis „Eu sunt”?

Răspuns


Răspunzând la întrebarea fariseilor „Cine Te crezi Tu că ești?”, Isus a spus: „«Tatăl vostru Avraam a săltat de bucurie că are să vadă ziua Mea; a văzut-o și s-a bucurat.» «N-ai nici cincizeci de ani, I-au zis iudeii, și l-ai văzut pe Avraam?!» Isus le-a zis: «Adevărat, adevărat vă spun că, mai înainte ca să se nască Avraam, sunt Eu.» La auzul acestor vorbe, au luat pietre ca să arunce în El. Dar Isus S-a ascuns și a ieșit din Templu, trecând prin mijlocul lor. Și așa a plecat din Templu.” Răspunsul violent al evreilor vizavi de afirmația „Eu sunt” a lui Isus indică faptul că I-au înțeles limpede declarația – Se făcea pe Sine egal cu titlul „Eu sunt” pe care Și-l dă Dumnezeu Lui Însuși în Exodul 3.14.

Dacă Isus ar fi vrut să spună pur și simplu că a existat înainte de timpul în care a trăit Avraam, ar fi spus: „Înainte de Avraam am fost Eu.” Cuvintele din greacă traduse cu „[să fi fost]” în cazul lui Avraam și cu „sunt” în cazul lui Isus sunt total diferite. Cuvintele alese de Duhul Sfânt fac clar faptul că Avraam a fost „adus în ființă”, dar Isus a existat din veșnicie. (Ioan 1.1) Nu e nicio îndoială că evreii au înțeles ce zicea El, pentru că au luat pietre să-L ucidă fiindcă S-a făcut pe Sine egal cu Dumnezeu. (Ioan 5.18) O astfel de afirmație, dacă nu era adevărată, era blasfemie, și pedeapsa prescrisă de Legea mozaică era moartea. (Leviticul 24.11-14) Dar Isus nu a comis blasfemie; El a fost și este Dumnezeu, cea de-a doua Persoană a Trinității, egal cu Tatăl în orice aspect.

Isus a folosit sintagma „Eu sunt” în șapte declarații cu privire la Sine. În toate cele șapte, combină Eu sunt cu metafore extraordinare care exprimă relația Lui mântuitoare cu lumea. Toate apar în cartea Ioan. Ele sunt Eu sunt Pâinea vieții (Ioan 6.35, 1, 48, 51); Eu sunt Lumina lumii (Ioan 8.12); Eu sunt Ușa oilor (Ioan 10.7, 9); Eu sunt Păstorul cel bun (Ioan 10.11, 14); Eu sunt Învierea și Viața (Ioan 11.25) Eu sunt Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14.6); Eu sunt adevărata Viță (Ioan 15.1, 5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce a vrut să spună Isus când a zis „Eu sunt”?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries