settings icon
share icon
Întrebare

Este Isus Creatorul?

Răspuns


Genesa 1.1 spune că „Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.” Apoi Coloseni 1.16 adaugă detaliul că Dumnezeu a creat „toate lucrurile” prin Isus Cristos. Învățătura clară a Scripturii, prin urmare, este că Isus este Creatorul universului.

Misterul Dumnezeului triunic e dificil de înțeles, și totuși e una dintre doctrinele revelate în Scriptură. În Biblie, atât Dumnezeu Tatăl, cât și Isus sunt numiți Păstor, Judecător și Salvator. Ambii sunt numiți Cel Străpuns – în același verset (Zaharia 12.10). Cristos este reprezentarea exactă a lui Dumnezeu Tatăl, având aceeași natură (Evrei 1.3). Într-un anumit sens tot ceea ce face Tatăl fac și Fiul și Duhul Sfânt și viceversa. Ei sunt în înțelegere perfectă în orice moment și toți trei alcătuiesc un Singur Dumnezeu (Deuteronomul 6.4). Cunoașterea faptului că Cristos e Dumnezeu și are toate atributele lui Dumnezeu ne ajută să înțelegem că Isus este Creatorul.

„La început era Cuvântul, și Cuvântul era cu Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu.” (Ioan 1.1) Sunt trei lucruri importante în acest pasaj referitoare la Isus și la Tatăl: 1) Isus a fost „la început” – a fost prezent la creație. Isus a existat din veșnicii cu Dumnezeu. 2) Isus e distinct de Tatăl – El a fost „cu” Dumnezeu. 3) Isus e identic în natură cu Dumnezeu – El „era Dumnezeu”.

Evrei 1.2 spune: „La sfârșitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moștenitor al tuturor lucrurilor și prin care a făcut și veacurile.” Cristos este Agentul creației lui Dumnezeu; lumea a fost creată „prin” El. Tatăl și Fiul au avut două funcții distincte în procesul de creație, însă au lucrat împreună pentru a aduce cosmosul în existență. Ioan spune: „Toate lucrurile au fost făcute prin El; și nimic din ce a fost făcut n-a fost făcut fără El.” (Ioan 1.3) Apostolul Pavel reiterează: „Nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile și pentru care trăim și noi, și un singur Domn: Isus Cristos, prin care sunt toate lucrurile și, prin El, și noi.” (1 Corinteni 8.6)

Duhul Sfânt, a treia Persoană din Sfânta Treime, a fost și El un Agent în creație (Genesa 1.2). Pentru că cuvântul evreiesc pentru „duh” e adesea tradus cu „vânt” sau „suflare”, putem vedea activitatea tuturor celor trei Persoane într-un verset: „Cerurile au fost făcute prin Cuvântul Domnului și toată oștirea lor, prin suflarea gurii Lui.” (Psalmul 33.6) După un studiu amănunțit al Scripturii, putem concluziona că Dumnezeu Tatăl e Creatorul (Psalmul 102.25), și El a creat prin Isus, Dumnezeu Fiul (Evrei 1.2).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este Isus Creatorul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries