settings icon
share icon
Întrebare

De ce a poruncit uneori Dumnezeu ca israeliții să taie tendoanele cailor?

Răspuns


A-i tăia unui animal tendoanele de la picioare înseamnă a-l schilodi prin secționarea tendonului mare din spatele genunchiului la picioarele din spate. Aceste tendoane sunt incapabile să se vindece sau să se refacă și numai cât de cât. Astfel animalul va fi incapabil de orice muncă utilă. Uneori, Dumnezeu le ordona israeliților să strângă caii capturați în război.

Schilodirea cailor inamicului capturați în război a fost o strategie obișnuită de-a lungul istoriei. Un cal cu tendoanele tăiate era dezactivat în așa măsură încât nu mai era capabil de acțiuni militare ulterioare. Atunci când o bandă de războinici capturau caii inamicului, ei legau cu hamuri orice animal, pentru a împiedica ca acei cai să fie folosiți ulterior împotriva lor.

Înainte ca Iosua să intre în bătălie cu regele Iabin din Hațor, Dumnezeu i-a poruncit să strângă toți caii pe care îi va captura și să ardă carele cu foc (Iosua 11:6-9). Există câteva motive posibile pentru care Iosua a primit o astfel de poruncă. Unul dintre ele este motivul tocmai citat: pentru a-i împiedica pe canaaniți să mai folosească vreodată acei cai și acele care împotriva lui Israel în viitor.

Un alt motiv posibil pentru care Dumnezeu a poruncit schilodirea cailor și arderea carelor este acela că israeliții nu erau încă pregătiți să folosească cai și care și, prin urmare, Dumnezeu a cerut distrugerea acestor facilități de război. Și un alt motiv posibil este că Dumnezeu a vrut să împiedice Israelul să se bazeze pe propria lor putere și pricepere militară. Fără cai și care pentru viitoarele bătălii, Israel a învățat să se bazeze pe Domnul și să-I acorde credit doar Lui pentru succesul lor în luptă: "Unii se bizuie pe carele lor, alţii, pe caii lor,

dar noi ne bizuim pe Numele Domnului, Dumnezeului nostru." (Psalmul 20:7; vezi și Isaia 31:1)

În momentul în care regele David și-a condus trupele la război, israeliții erau bine antrenați în conflictele militare. David știa cum să folosească caii și îi schilodea doar pe cei pe care nu-i putea folosi: "David i-a luat [lui Hadadezer], o mie şapte sute de călăreţi şi douăzeci de mii de pedeştri; a tăiat vinele cailor de trăsură şi n-a păstrat cai decât pentru o sută de care" (2 Samuel 8:4; vezi și 1 Cronici 18:4).

În Geneza 49:6 se menționează legarea boilor cu hamuri: "Nu vreau să intre sufletul meu la sfaturile lor [lui Simeon și Levi], Nu vreau să se unească duhul meu cu adunarea lor! Căci, în mânia lor, au ucis oameni Şi, în răutatea lor, au tăiat vinele taurilor." (Geneza 49:6) Acest act de schingiuire a taurilor a fost făcut pur și simplu din răutate, o referire la jefuirea de către Simeon și Levi a cetății lui Sihem pentru că acesta o pângărise pe sora lor, Dina (Geneza 34).

Caii și carele erau dintotdeauna folosite la război. Practica străveche de a tăia tendoanele cailor inamicilor și de a le arde carele se bazează pe același principiu al războiului modern. Toate armele, munițiile și proviziile trupelor inamice capturate care nu pot fi transportate sau transformate în folosință sunt distruse.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce a poruncit uneori Dumnezeu ca israeliții să taie tendoanele cailor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries