settings icon
share icon
Întrebare

De ce a fost numit Israel țara unde curge lapte și miere?

Răspuns


În repetate rânduri în Vechiul Testament, Dumnezeu descrie Țara Făgăduinței ca fiind "o țară în care curge lapte și miere" (Exodul 3:8; Numeri 14:8; Deuteronom 31:20; Ezechiel 20:15). Această descriere poetică a țării lui Israel subliniază fertilitatea solului și bogăția care aștepta poporul ales al lui Dumnezeu. Referirea la "lapte" sugerează că multe animale puteau găsi acolo pășune; menționarea "mierii" sugerează vasta suprafață agricolă disponibilă - albinele aveau o mulțime de plante din care să extragă nectar.

În Exodul 3:8, Dumnezeu îi spune lui Moise: "M-am pogorât ca să-l izbăvesc din mâna egiptenilor şi să-l scot din ţara aceasta şi să-l duc într-o ţară bună şi întinsă, într-o ţară unde curge lapte şi miere, şi anume în locurile pe care le locuiesc canaaniţii, hetiţii, amoriţii, fereziţii, heviţii şi iebusiţii." Câteva lucruri de remarcat în legătură cu acest verset:

În primul rând, înainte de plăgile trimise de Dumnezeu, pământul Egiptului era suficient pentru Israel și pentru egipteni, dar Dumnezeu a numit noul pământ "bun și spațios". Cuvântul ebraic tradus prin "bun" înseamnă "plăcut, frumos și roditor, cu beneficii economice".

În al doilea rând, în același timp cu promovarea bunătăților țării, Dumnezeu menționează dușmanii din țară care trebuiau înfrânți. Națiunile strămutate de Israel din țara "în care curge lapte și miere" erau semnificative ca număr și prețuiau suficient de mult acel pământ pentru a lupta și a muri pentru el.

Mai târziu, avem înregistrarea celor zece iscoade necredincioase, bărbați care au fost trimiși de Moise în Țara Făgăduinței. Cei zece spioni nu au fost de acord că Israel era capabil să-i cucerească pe locuitorii țării, dar au fost de acord asupra unui lucru: era o țară în care curgea lapte și miere. "Iată ce au istorisit lui Moise: «Ne-am dus în ţara în care ne-ai trimis. Cu adevărat, este o ţară în care curge lapte şi miere şi iată-i roadele.»" (Numeri 13:27) "Fructul" pe care spionii i l-au arătat lui Moise era un ciorchine de struguri atât de mare, încât trebuia transportat pe o prăjină de doi oameni (versetul 23). Ei au adus, de asemenea, câteva rodii și smochine din Canaan.

Este adevărat că există zone de pământ foarte arid în Israel, dar acest lucru nu anulează faptul că, în general, este un pământ în care curge lapte și miere. Există multe zone din Israel care sunt extrem de fertile și care produc multe tipuri de fructe și legume. Zona din nordul Israelul de astăzi este Mesopotamia biblică, cunoscută și sub numele de "Semiluna fertilă", care este foarte fertilă (și în formă de semilună). De asemenea, este adevărat că Biblia consemnează secete și foamete severe în țara lui Israel, dar acele vremuri erau legate de judecata lui Dumnezeu asupra poporului păcătos (Deuteronom 11:16-17; 1 Regi 18:1-2, 18).

Descrierea de către Dumnezeu a Țării Făgăduinței ca fiind "o țară în care curge lapte și miere" este un mod frumos și ilustrativ pentru a evidenția bogăția agricolă a țării. Dumnezeu a scos poporul Său din sclavia Egiptului și l-a adus pe un pământ prosper, plin de libertate, binecuvântare și cunoaștere a Domnului.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce a fost numit Israel țara unde curge lapte și miere?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries