settings icon
share icon
Întrebare

Ce este islamul și ce cred musulmanii?


Religia islamică a fost fondată în secolul VII d.Cr., de către un om numit Mahomed. El a pretins că a fost vizitat de către îngerul Gabriel. În timpul acestor vizite angelice, care au continuat timp de aproximativ 23 de ani, până la moartea lui Mahomed, îngerul, potrivit relatărilor, i-a revelat lui Mahomed cuvintele lui Dumnezeu (numit „Alah” în limba arabă și de către musulmani). Aceste revelații dictate alcătuiesc Coranul, cartea sfântă a musulmanilor. Islamul învață că Coranul este autoritatea finală și ultima revelație a lui Alah.

Musulmanii, adepții islamului, cred că Coranul este cuvântul preexistent și perfect al lui Alah. Mai mult, mulți musulmani resping orice altă versiune lingvistică a Coranului. O traducere nu este o versiune validă a Coranului, care există numai în limba arabă. Cu toate că Coranul este cartea sfântă principală, Sunna este considerată a doua sursă de instruire religioasă. Sunna a fost scrisă de către însoțitorii lui Mahomed și conține ceea ce Mahomed a spus, a făcut și a aprobat.

Conceptele-cheie ale islamului sunt că Alah este singurul Dumnezeu adevărat și că Mahomed a fost profetul lui Alah. Numai afirmând aceste credințe, o persoană se poate converti la islam. Cuvântul „musulman” înseamnă „care se supune lui Alah”. Islamul pretinde că este singura religie adevărată, din care se trag toate celelalte religii (inclusiv iudaismul și creștinismul).

Musulmanii își bazează viața pe cei cinci stâlpi:

1. Mărturisirea de credință: „Este un singur Dumnezeu adevărat (Alah) și Mahomed este Mesagerul (Profetul) lui Dumnezeu.”

2. Rugăciunea: în fiecare zi trebuie rostite cinci rugăciuni.

3. Dărnicia: trebuie să dăruiești săracilor, pentru că totul vine de la Alah.

4. Postul: pe lângă postul ocazional, toți musulmanii trebuie să postească în timpul sărbătorii Ramadanului (luna a noua în calendarul islamic).

5. Hajjul: pelerinajul la Mecca (Makka) ar trebui făcut cel puțin o dată în timpul vieții (în timpul lunii a douăsprezecea din calendarul islamic).

Aceste cinci dogme, cadrul ascultării pentru musulmani, sunt luate în serios și în mod literal. Intrarea unui musulman în paradis depinde de ascultarea de acești cinci stâlpi.

În raport cu creștinismul, islamul are câteva asemănări și deosebiri fundamentale. La fel cu creștinismul, islamul este monoteist, dar, în opoziție cu creștinismul, islamul respinge conceptul Trinității. Islamul acceptă anumite porțiuni din Biblie, cum este Legea și Evangheliile, dar respinge majoritatea Bibliei ca fiind calomnioasă și neinspirată.

Islamul afirmă că Isus a fost un mare profet, nu Fiul lui Dumnezeu (numai Alah e Dumnezeu, cred musulmanii – cum ar fi putut El avea un Fiu?). Mai degrabă, islamul susține că Isus, deși născut din fecioară, a fost creat, asemenea lui Adam, din țărâna pământului. Musulmanii cred că Isus nu a murit pe cruce; prin urmare, ei neagă una dintre învățăturile de bază ale creștinismului.

În cele din urmă, islamul învață că paradisul se dobândește prin fapte bune și prin ascultarea de Coran. În contrast cu aceasta, Biblia descoperă faptul că omul nu poate îndeplini așteptările Dumnezeului sfânt. Numai datorită milei și dragostei Sale pot fi păcătoșii salvați, prin credința în Domnul Isus (Efeseni 2.8-9).

În mod clar, islamul și creștinismul nu pot fi ambele adevărate. Fie Isus a fost cel mai mare profet, fie Mahomed a fost. Fie Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, fie Coranul este. Mântuirea se dobândește fie primindu-L pe Isus Cristos ca Mântuitor, fie prin respectarea celor cinci stâlpi. Din nou, nu pot fi adevărate ambele religii. Acest adevăr, separarea celor două religii în domenii cruciale are consecințe veșnice. EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este islamul și ce cred musulmanii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries