settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau ismaeliții?

Răspuns


Pe scurt, ismaeliții erau descendenții lui Ismael, fiul lui Avram cu roaba soției sale, Agar (Geneza 16:1-12). Puțini la început, ismaeliții au devenit un popor numeros și puternic.

Originea ismaeliților a fost plină de dificultăți. Când Sarai nu a putut să aibă un copil cu Avram, a urmat practica culturală obișnuită și i-a dat-o pe Agar, iar Agar i-a conceput un copil. Dar Sarai a devenit mai târziu geloasă și a persecutat-o pe Hagar, care a fugit de stăpâna ei în pustiu. Acolo, Agar L-a întâlnit pe Îngerul Domnului, care a pronunțat prima dintre cele trei profeții referitoare la copilul pe care îl purta. Ea va da naștere unui fiu, iar urmașii lui se vor înmulți foarte mult. În acest moment, Dumnezeu i-a spus lui Agar să îi pună numele Ismael, care înseamnă "Dumnezeu ascultă" (Geneza 16:10-11).

În pustiu, Îngerul Domnului a prezis, de asemenea, că Ismael - și, prin urmare, ismaeliții - vor fi încăpățânați, neîndurători și războinici: "El va fi ca un măgar sălbatic printre oameni; mâna lui va fi împotriva tuturor oamenilor, şi mâna tuturor oamenilor va fi împotriva lui şi va locui în faţa tuturor fraţilor lui" (Geneza 16:12). După ce a auzit cuvintele îngerului, Agar s-a întors la stăpâna ei și, în cele din urmă, l-a născut pe Ismael.

Mai târziu, Dumnezeu a schimbat numele Sarai și Avram în Sara și Avraam și a încheiat un legământ cu Isaac, fiul lui Avraam. Dar și Ismael a primit o promisiune de la Dumnezeu: și el va fi binecuvântat și va fi tatăl unei mari națiuni, începând cu doisprezece fii, primii dintre ismaeliți (Geneza 17:20). Numele celor doisprezece sunt enumerate în Geneza 25:12-16. Din ismaeliți au descins națiunile arabe.

Ismael avea aproximativ paisprezece ani când s-a născut Isaac. Un an sau câțiva ani mai târziu, când Isaac a fost înțărcat, Sara l-a văzut pe Ismael batjocorindu-i fiul. Sara i-a cerut lui Avraam să îi trimită pe Agar și pe Ismael departe, iar Dumnezeu i-a spus lui Avraam să se conformeze. Îngerul lui Dumnezeu s-a întâlnit din nou cu Agar și cu fiul ei și a prezis pentru a treia oară că Ismael va naște o mare națiune (Geneza 21:18).

Mai târziu, în istoria lui Israel, ismaeliții au fost numiți și madianiți (deși nu toți madianiții erau descendenți ai lui Ismael); ei se ocupau cu cumpărarea și vânzarea de sclavi (Geneza 37:28; 39:1). Judecători 8:24 ne spune că ismaeliții aveau obiceiul de a purta cercei de aur.

În timpul domniei regelui David, ismaeliții s-au alăturat unei conspirații împotriva lui Dumnezeu și a poporului Său, Israel (Psalmul 83:5-6). Scopul lor era "să-i nimicim din mijlocul neamurilor,ca să nu se mai pomenească numele lui Israel" (versetul 4). Având în vedere tulburările actuale din Orientul Mijlociu și ura îndreptată adesea împotriva Israelului de către vecinii săi, profețiile referitoare la descendenții lui Ismael continuă să se dovedească adevărate.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau ismaeliții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries