settings icon
share icon
Întrebare

Cine sunt diferiții Irozi menționați în Biblie?

Răspuns


În Noul Testament există mai mulți bărbați numiți "Irod". Acești Irod făceau parte dintr-o dinastie, o linie parțial ereditară, parțial numită, de conducători idumeeni peste Israel în timpul Imperiului Roman. Spre deosebire de alți regi anteriori ai Israelului, Irozii au fost numiți de împărații romani și de senat.

Primul Irod este adesea cunoscut sub numele de "Irod cel Mare" și este cel care a încercat să-L ucidă pe Isus în Matei 2, sacrificând toți copiii. Acest Irod a încercat, de asemenea, să îi recruteze pe magi pentru a dezvălui unde se află copilul Isus. Potrivit istoricilor evrei, acest prim Irod, numit și Irod Ascalonitul, era fiul lui Antipater, prieten și adjunct al regelui Hyrcanus. El a fost făcut rege în camera lui Hyrcanus, stăpânul său, de către senatul Romei.

Fiul lui Irod cel Mare a fost Irod Antipa (sau Antipater), care a fost numit Irod tetrarhul (Matei 14:1; Luca 3:1). Cuvântul tetrarh îl desemna pe acela care guverna o a patra parte a unui regat. Tatăl său, Irod cel Mare, și-a împărțit marele regat în patru părți și le-a lăsat moștenire fiilor săi, acțiune confirmată de senatul roman. Acest Irod Antipa a fost tetrarh al Galileii, partea de regat care i-a fost atribuită. El este cel la care a fost trimis Isus în timpul judecăților și, în cele din urmă, al răstignirii Sale (Luca 23). Același Irod Antipa a fost Irod care a pus să fie ucis Ioan Botezătorul (Matei 14).

Irod Agripa I a fost nepotul lui Irod cel Mare (Faptele Apostolilor 12). El a fost cel care a persecutat Biserica din Ierusalim și a pus să fie omorât prin sabie apostolul Iacov, fratele lui Ioan și fiul lui Zebedei. Prin mâna lui Irod Agripa I, Iacov a devenit primul apostol care a fost martirizat. Două dintre fiicele lui Agripa I au fost Bernice și Drusila, menționate în Faptele 24 și 25.

Fiul lui Agripa, Irod Agripa al II-lea, a avut un rol esențial în salvarea lui Pavel de la judecarea și întemnițarea lui la Ierusalim de către evreii care urau mărturia lui despre Isus ca Mesia. Regele Agripa, din considerație pentru faptul că Pavel era cetățean roman, i-a permis lui Pavel să se apere singur, oferindu-i astfel posibilitatea de a le predica Evanghelia tuturor celor care erau prezenți (Faptele Apostolilor 25-26). Agripa al II-lea a fost ultimul din neamul Irozilor. După el, familia lor a căzut în dizgrație în fața Romei.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine sunt diferiții Irozi menționați în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries