settings icon
share icon
Întrebare

Unde a fost Iosif când Isus a fost adult?

Răspuns


Ultima dată când Iosif e menționat în Biblie e când Isus avea doisprezece ani. La întoarcerea dintr-o călătorie la Ierusalim, Isus a ajuns separat de părinții Lui, care în cele din urmă L-au găsit în Templu, conversând cu învățătorii. În mod ironic, exact acela a fost momentul – când Isus a anunțat că trebuie să fie preocupat de lucrurile Tatălui Lui – în care orice mențiune cu privire la tatăl Lui pământesc a încetat (Luca 2.41-50).

Pentru că Iosif nu mai e menționat din nou, majoritatea erudiților presupun că a murit cu ceva timp înainte ca Isus să-Și înceapă lucrarea publică. În momentul în care ajungem la nunta din Cana (Ioan 2), Iosif e în mod evident absent. O vedem pe Maria acolo, dar nu se face nicio mențiune cu privire la Iosif. Poate că o parte din motivul pentru care Isus a rămas acasă până la vârsta de 30 de ani este că a avut responsabilitatea să aibă grijă de familie.

Teoria că Iosif era deja mort când Isus era la vârsta adultă primește și mai multă credibilitate prin faptul că Isus, când era pe cruce, a aranjat ca mama Lui să fie îngrijită de apostolul Ioan (Ioan 19.26-27). Iosif trebuie că era mort la momentul răstignirii, altfel Isus nu ar fi încredințat-o nicidecum pe Maria lui Ioan. Dacă Iosif ar fi fost în viață, Isus nu ar fi spus: „Mamă, te voi încredința lui Ioan." Iosif ar fi răspuns îndreptățit: „Stai puțin, e responsabilitatea mea să am grijă de ea." Numai o văduvă ar fi putut fi încredințată de drept în grija altcuiva din afara familiei imediate.

Unii cred că probabil Iosif a murit la ceva timp după ce Isus Și-a început lucrarea publică. Acest lucru e puțin probabil, pentru că, dacă Iosif ar fi murit în timpul celor trei ani de lucrare a lui Cristos, acesta ar fi fost un eveniment major; Isus fără îndoială S-ar fi dus la înmormântare împreună cu ucenicii și cel puțin unul dintre scriitorii Evangheliilor ar fi consemnat acest lucru. Cu toate că nu știm în mod sigur, scenariul cel mai probabil e că Iosif a murit cu ceva timp înainte ca Isus să-Și înceapă lucrarea pământească.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Unde a fost Iosif când Isus a fost adult?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries