settings icon
share icon
Întrebare

L-a întâlnit vreodată Pavel pe Isus în persoană?

Răspuns


Subiectul lui Isus Hristos și lucrarea Sa mântuitoare au fost în prim-planul lucrării apostolului Pavel. "Vai de mine dacă nu vestesc Evanghelia!", spunea el (1 Corinteni 9:16). Acest mare apostol și-a concentrat în mod constant eforturile de evanghelizare pe convingerea oamenilor că Isus era Mesia promis lui Israel, precum și Domnul și Mântuitorul înviat al neamurilor. Identitatea unică a lui Isus se afla în centrul teologiei lui Pavel.

Dar L-a întâlnit Pavel vreodată pe Isus în timpul celor trei ani și jumătate de slujire publică a lui Hristos? Îl văzuse sau Îl auzise vreodată viitorul apostol pe Isus în persoană? Deși nu avem nicio dovadă directă, există câteva considerente care pot favoriza ideea că Pavel L-a văzut pe Isus înainte de răstignire. În primul rând, Pavel a locuit în Ierusalim în copilărie (Faptele Apostolilor 22:3) și, de asemenea, a fost acolo ani mai târziu pentru a aproba lapidarea lui Ștefan (Faptele Apostolilor 8:1). Prezența nepotului lui Pavel în Ierusalim după convertirea lui Pavel (Faptele Apostolilor 23:16) sugerează că Pavel și familia sa locuiau acolo de ceva timp. Se știe că Isus a vizitat Ierusalimul (Marcu 11:11; Ioan 2:13; 5:1). Este foarte posibil ca Pavel să-L fi văzut pe Isus sau să-L fi auzit vorbind în timpul uneia dintre cele câteva călătorii ale lui Isus acolo.

În al doilea rând, devotamentul lui Pavel față de Lege l-ar fi motivat să fie prezent la Ierusalim în timpul Paștelui - un moment în care atât el, cât și Isus ar fi fost în imediata apropiere. În al treilea rând, în calitate de fariseu, Pavel ar fi fost foarte interesat de învățătura unui rabin popular, deși neconvențional. După cum i-a spus Pavel lui Irod Agripa, lucrurile pe care le-a făcut Isus "nu s-au petrecut într-un colţ" (Fapte 26:26). În al patrulea rând, într-una dintre epistolele lui Pavel, apostolul lasă să se înțeleagă că este posibil să fi avut o întâlnire cu Isus înainte de convertire (2 Corinteni 5:16), deși declarația sa este departe de a fi concludentă.

Niciuna dintre aceste considerații nu confirmă în vreun fel că Pavel L-a văzut sau auzit personal pe Isus înainte de moartea Sa ispășitoare de la Calvar. Nu putem spune cu siguranță dacă Pavel L-a întâlnit sau nu pe Isus.

Desigur, Pavel L-a întâlnit pe Domnul Isus pe Drumul Damascului după învierea lui Hristos. Deși este posibil ca apariția lui Isus înaintea lui Pavel să fi avut un caracter diferit față de aparițiile de dinaintea Înălțării lui Hristos, această întâlnire cu Pavel nefiind o simplă vedenie subiectivă, deoarece atât vocea lui Isus (Faptele Apostolilor 9:7), cât și lumina strălucitoare (Faptele Apostolilor 22:9) au fost percepute de tovarășii de călătorie ai lui Pavel. Domnul l-a ales pe Pavel pentru a vesti Numele Său atât neamurilor, cât și copiilor lui Israel (Fapte 9:15). Mai târziu, Pavel a fost supus unei persecuții intense pentru Evanghelia lui Hristos (Fapte 14:19; 2 Corinteni 11:25-26). În parte, prin eforturile sale neobosite, Evanghelia harului s-a răspândit în întreaga lume mediteraneană.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

L-a întâlnit vreodată Pavel pe Isus în persoană?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries