settings icon
share icon
Întrebare

De ce a permis Isus ca demonii să intre în turma de porci?

Răspuns


Povestea lui Isus care aruncă legiunea de demoni într-o turmă de porci se găsește în Matei 8:28-34; Marcu 5:1-20; și Luca 8:26-39. Doar Matei îl menționează pe cel mai proeminent dintre cei doi demoni implicați. Demonii erau persoane ale căror minți se aflau sub controlul unui spirit sau al unor spirite rele. Faptul că astfel de fenomene au fost deosebit de proeminente în zilele slujbei pământești a lui Hristos este în concordanță cu eforturile lui Satana de a contracara programul lui Dumnezeu. De asemenea, ne permite să fim martori ai luptei spirituale în care Mântuitorul nostru era implicat în mod constant. Demonii știau exact cine era Isus - "Fiul lui Dumnezeu" - și erau conștienți de soarta lor finală (Matei 8:28-29).

În timp ce Iisus călătorea în regiunea muntoasă de la est de râul Iordan, calea acestui om care era controlat de demoni și trăia printre morminte s-a intersectat cu cea a lui Iisus. Datorită forței fizice pe care demonii i-o dădeau omului, acesta a reușit să rupă și să se debaraseze de lanțurile cu care oamenii încercau să îl lege. Când demonii L-au implorat pe Isus să îi lase să intre într-o turmă de porci, El le-a dat permisiunea. Au intrat în porci, s-au repezit pe malul abrupt în lac și s-au înecat. Isus și-a făcut astfel cunoscută autoritatea și a zădărnicit orice scop rău pe care demonii îl aveau.

De ce demonii au implorat să li se permită să intre în porci nu este clar din relatare. S-ar putea să fie pentru că nu voiau să părăsească zona în care reușiseră să facă rău printre oameni. Poate că au fost atrași de animalele necurate din cauza propriei lor murdării. Este posibil ca demonii să fi făcut această cerere ciudată pentru că era ultima lor șansă de a evita închiderea în Abis, locul de detenție la care sunt condamnate spiritele rele (Apocalipsa 9:1-6). Oricare ar fi fost raționamentul lor, din relatare reiese clar că demonii aveau puțină putere proprie și nu puteau face nimic fără permisiunea lui Isus. În calitate de creștini, ne putem consola știind că forțele dușmanului sufletelor noastre se află sub controlul total al lui Dumnezeu și nu pot acționa decât în modurile pe care El le permite.

Biblia nu ne explică raționamentul lui Iisus, dar arătarea puterii Sale suverane asupra demonilor ar putea fi unul dintre motivele pentru care Iisus i-a trimis pe aceștia în porci. Dacă proprietarii porcilor erau evrei, Isus ar fi putut să-i certe pentru că au încălcat legea mozaică care le interzice evreilor să mănânce sau să țină animale necurate, cum ar fi porcii (Leviticul 11:7). Dacă proprietarii porcilor erau neamuri, poate că Isus se folosea de acest eveniment miraculos pentru a le arăta răutatea spiritelor rele sub a căror influență trăiau, precum și pentru a le arăta propria Sa putere și autoritate asupra creației. În orice caz, proprietarii au fost atât de îngroziți că se aflau în prezența unei asemenea puteri spirituale, încât nu au cerut nicio restituire pentru pierderea proprietății lor și L-au implorat pe Isus să părăsească regiunea. Oamenii au fost uimiți, dar neîmpăcați - nu au mai vrut să-L vadă pe Isus Hristos. Acest lucru arată împietrirea inimii lor și dorința lor de a rămâne în păcat. Pe de altă parte, demonizatul vindecat a demonstrat credința adevărată și pocăința unei inimi schimbate și a implorat să i se permită să-L urmeze pe Isus. Poate că diferența inconfundabilă dintre cei mântuiți și cei nemântuiți a fost o lecție obiectivă pentru ucenici și pentru toți cei care au asistat la eveniment. Isus l-a trimis pe omul vindecat departe, dându-i o însărcinare pe care acesta a ascultat-o cu bucurie: "Du-te acasă la familia ta și spune-le cât de mult a făcut Domnul pentru tine și cum a avut milă de tine" (Marcu 5:17-20).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce a permis Isus ca demonii să intre în turma de porci?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries