settings icon
share icon
Întrebare

Este adevărat că Iisus Hristos a înviat?

Răspuns


Cu toate că Scriptura nu îşi propune să “demonstreze” că Iisus a înviat, totuşi ea prezintă dovezi concludente în acest sens. Învierea lui Hristos este prezentată în toate cele 4 Evanghelii în următoarele pasaje: Matei 29:1-20; Marcu 16:1-20; Luca 24:1-53 şi Ioan 20:1-21:25. Hristos înviat mai este prezentat în Cartea Faptelor Apostolilor (Fapte 1:1-11). Citind aceste pasaje pot fi extrase o mulţime de “dovezi” în sprijinul învierii lui Hristos. Să privim de pildă la schimbarea dramatică a ucenicilor Lui. Au trecut de la frică şi ascunziş într-o încăpere departe de lume la a fi plini de curaj în răspândirea Evangheliei în lume. Ce alceva ar putea explica această schimbare dramatică decât că Hristos li S-a arătat înviat într-adevăr?

Apoi, să privim la viaţa apostolului Pavel. Ce l-a schimbat într-atât de mult de a devenit dintr-un persecutor al bisericii în apostolul acesteia? A fost într-adevăr Hristos înviat care i-a apărut pe drumul său către Damasc (Faptele Apostolilor 9:1-6). O altă “dovadă” convingătoare este mormântul gol. Dacă Hristos nu ar fi înviat, atunci unde este trupul Lui? Atât ucenicii săi cât şi o mare mulţime de oameni au văzut mormântul când El a fost îngropat. Atunci când s-au întors la mormânt, trupul Lui nu mai era acolo. Îngerii au mărturisit că El a fost înviat dintre cei morţi aşa cum chiar El promisese (Matei 28:5-7). O altă dovadă a învierii Sale este aceea că El S-a arătat multor oameni (Matei 28:5,9,16-17; Marcu 16:9; Luca 24:13-35; Ioan 20:19,24,26-29; 21:1-14; Faptele Apostolilor 1:6-8; 1 Corinteni 15:5-7).

Pasajul biblic cheie în ceea ce priveşte învierea lui Hristos se găseşte în 1 Corinteni, capitolul 15. În acest capitol, apostolul Pavel explică de ce este crucial să înţelegem şi să credem în învierea lui Hristos. Învierea este importantă din următoarele motive:

(1) Dacă Hristos nu ar fi înviat din morţi, nici credincioşii nu vor fi înviaţi (1 Corinteni 15:12-15).

(2) Dacă Hristos nu ar înviat, sacrificiul Său pentru păcatele noastre nu ar fi fost suficient (1 Corinteni 15:16-19). Învierea lui Iisus a demonstrat că moartea Sa a fost acceptată de Dumnezeu ca răscumpărare sau plată pentru păcatele noastre. Dacă El ar fi murit pur şi simplu şi ar fi rămas aşa, aceasta ar fi arătat că sacrificiul Său nu ar fi fost îndeajuns. Ca rezultat, credincioşii nu ar fi fost iertaţi de păcatele lor şi astfel ar fi rămas veşnic morţi după momentul pierderii vieţii pământeşti (1 Corinteni 15:16-19) – şi nu ar exista nici un fel de viaţă veşnică (Ioan 3:16). “Dar acum, Hristos a înviat din morţi, pârga celor adormiţi” (1 Corinteni 15:20). Hristos a înviat dintre cei morţi şi El este primul rod în ceea ce priveşte învierea noastră.

(3) Toţi cei care cred în El vor fi înviaţi la viaţa veşnică tot astfel cum El a fost înviat (1 Corinteni 15:20-23). 1 Corinteni 15 merge mai departe şi descrie cum învierea lui Hristos demonstrează victoria Sa asupra păcatului şi cum acest lucru ne dăruieşte puterea să trăim o viaţă biruitoare în fata păcatului (1 Corinteni 15:24-34).

(4) Descrie natura glorioasă a trupului înviat pe care noi îl vom primi (1 Corinteni 15:35-49).

(5) Arată că urmarea învierii lui Hristos, toţi cei care cred în El au în final victorie asupra morţii (1 Corinteni 15:50-58).

Ce adevăr glorios în învierea lui Hristos! “De aceea, prea iubiţii mei fraţi, fiţi tari, neclintiţi, sporiţi totdeauna în lucrul Domnului, căci ştiţi că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică” (1 Corinteni 15:58).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este adevărat că Iisus Hristos a înviat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries