settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația cuvântului Izreel?

Răspuns


Izreel era un oraș în câmpia sau valea Esdraelonului. Zona din jurul orașului se mai numea și Valea lui Izreel. Cuvântul Izreel provine din două cuvinte cu rădăcină ebraică ce înseamnă "a semăna" și "atotputernic". Puse împreună, cele două cuvinte rădăcină înseamnă "Dumnezeu va semăna".

Valea lui Izreel este o câmpie frumoasă și largă, care se întinde de la vest la est, de la Muntele Carmel și de la mare până la Iordan, pe care îl atinge prin două brațe între munții Ghilboa, Micul Hermon și Tabor, și de la sud la nord, de la munții Efraim la cei din Galileea. Nazaret se află pe dealurile din partea de nord a văii. Izreel mai este numită și Marea Câmpie și Valea Esdraelonului.

Orașul Izreel are o istorie lungă și variată și ocupă un loc important în multe evenimente biblice, cele mai multe dintre ele violente. Regele Iehu a ordonat să fie luate capetele celor 70 de fii ai regelui Ahab și așezate în grămezi la poarta Izreelului (2 Regi 10:1-11). Soția lui Ahab, regina Izabela, și-a găsit moartea fiind aruncată de la o fereastră a palatului din Izreel, iar acolo trupul ei a fost mâncat de câini (2 Regi 9:30-35). La Izreel a avut loc procesul fals al lui Nabot, care deținea o vie în apropierea palatului lui Ahab și care a fost ucis de Izabela pentru că a refuzat să-i dea lui Ahab pământul familiei lui (1 Regi 21:1-23). Valea Izreelului a fost scena unor bătălii importante: victoria lui Barac asupra lui Sisera (Judecători 4); o victorie a lui Ghedeon asupra madianiților, amaleciților și aliaților lor din est (Judecători 6-8); victoria filistenilor asupra lui Saul și a fiilor săi (1 Samuel 31); și victoria egiptenilor asupra regelui Iosia (2 Regi 23:29).

Izreel este și numele unui fiu al profetului Osea, numit astfel pentru că Dumnezeu declarase că va răzbuna sângele lui Izreel pe casa lui Iehu (Osea 1:4-5).

Astăzi, Valea Izreel este o câmpie verde și fertilă, acoperită cu câmpuri de grâu, bumbac, floarea-soarelui și porumb, precum și cu pășuni pentru o mulțime de oi și vite. Datorită amplasării sale în aceeași vale cu Meghido, Izreel este considerat a fi un loc probabil pentru viitoarea bătălie de la Armaghedon (Apocalipsa 16:16-21). De fapt, Valea Meghido este numită și Valea Izreel.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația cuvântului Izreel?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries