settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau iebusiții?

Răspuns


Când Dumnezeu a promis că îi va da lui Avraam o țară pentru urmașii săi, aceasta a fost descrisă ca fiind locuită de multe popoare, inclusiv de iebusiți (Geneza 15:18-21). Cine erau acești oameni și de unde proveneau ei?

Conform tabelului națiunilor din Geneza 10, Iebusiții descindeau din Ham, fiul lui Noe, prin fiul său Canaan. Ei au fost unul dintre triburile amoriților care au fost puse sub judecata lui Dumnezeu pentru răutatea lor (Geneza 15:16). Dumnezeu a descris cultul lor păgân ca fiind practici abominabile sau urâciuni (Deuteronomul 20:18), care ar fi putut include jertfirea copiilor. Ca urmare a acestei judecăți, Dumnezeu le-a spus israeliților să nimicească toate triburile amoriților atunci când vor veni în țară. De asemenea, israeliților le-a fost interzis să se căsătorească cu ei, astfel încât iebusiții să nu le transmită practicile lor păgâne.

Iebusiții locuiau în ținutul muntos, Ierusalimul fiind unul dintre orașele lor cheie (Numeri 13:29; Judecători 19:10-11). Numele pe care iebusiții îl dădeau "Ierusalimului" era "Iebus", nume pe care l-a păstrat până în timpul regelui David (1 Cronici 11:4-5). În timpul lui Iosua, regele iebusit Adoni-Țedec s-a alăturat altor patru regi amoriți pentru a-i ataca pe israeliți la Gabaon (Iosua 10:5), dar a fost învins și omorât. Mai târziu, iebusiții s-au alăturat lui Iabin, regele din Hațor, într-o bătălie crâncenă împotriva israeliților, dar și ei au fost înfrânți de armata lui Iosua (Iosua 11:3). În ciuda acestor înfrângeri, iebusiții au continuat să trăiască în ținutul muntos din jurul Ierusalimului timp de multe generații. În timpul judecătorilor, unii israeliți au început să se căsătorească cu iebusiții, ceea ce L-a determinat pe Dumnezeu să aducă judecata asupra națiunii (Judecători 3:5).

Când David a devenit rege al lui Israel, el i-a atacat pe iebusiții din Ierusalim (2 Samuel 5:6) și a cucerit orașul, care a devenit apoi cunoscut sub numele de Cetatea lui David. Se pare că David a creat condiții de pace cu iebusiții rămași, deoarece a încheiat o înțelegere amicală cu Aravna, iebusitul, pentru a cumpăra teren pentru construirea Templului (2 Samuel 24:18-25). Iebusiții au rămas supuși lui Israel și au făcut parte din mâna de muncă forțată pe care Solomon a folosit-o mai târziu pentru proiectele sale de construcție.

Deși li s-a permis să trăiască printre israeliți, iebusiții și alte triburi amorite și-au păstrat obiceiurile lor specifice și au devenit astfel o capcană continuă pentru poporul lui Israel. Când preotul Ezra a condus o renaștere printre evreii care s-au întors din captivitatea babiloniană, el a trebuit să se confrunte cu problema căsătoriilor mixte cu iebusiții și cu alții (Ezra 9:1). Ezra le-a poruncit bărbaților lui Israel să-și mărturisească păcatele și să renunțe la soțiile lor păgâne, astfel încât Dumnezeu să-Și îndepărteze mânia.

După aceasta, iebusiții dispar din istorie; probabil că au fost absorbiți de celelalte popoare păgâne care trăiau în țara lui Israel. O referință extrabiblică la iebusiți poate fi găsită într-una dintre tăblițele descoperite la Mari, în Siria de astăzi. O tăbliță cuneiformă menționează un popor numit "Yabusiim", care ar putea foarte bine să fie o referință la iebusiți.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau iebusiții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries