settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă INRI? Ce scria pe semnul bătut în cuie pe cruce deasupra capului lui Isus?

Răspuns


Ioan 19:19 spune: "Pilat a scris o însemnare pe care a pus-o deasupra crucii şi era scris: «ISUS DIN NAZARET, ÎMPĂRATUL (REGELE) IUDEILOR»." Ioan 19:20 continuă: "Mulţi din iudei au citit această însemnare, pentru că locul unde fusese răstignit Isus era aproape de cetate; era scrisă în evreieşte, latineşte şi greceşte." Astăzi, de multe ori, când este afișată crucea lui Isus, literele INRI sunt plasate pe o tăbliță deasupra crucii. În latină, textul "ISUS DIN NAZARET, REGELE IUDEILOR" ar fi fost scris: "Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum". Prescurtată, această titulatură este "INRI". Este puțin probabil ca literele INRI să fi fost cu adevărat pe semnul pe care Pilat l-a pus deasupra capului lui Isus, deoarece Ioan 19:20 afirmă în mod specific că semnul era scris în aramaică, greacă și latină.

Deși Evanghelia lui Ioan se referă la scriere ca la un "titlu", atât Marcu, cât și Matei se referă la ea ca la o "acuzație". Se obișnuia ca deasupra capetelor persoanelor răstignite să fie menționat delictul pentru care au suferit și numele celui care a suferit. Acuzația în baza căreia Isus fusese condamnat de Pilat era faptul că pretindea că este Regele iudeilor. În mod ironic, "delictul" pentru care Isus a fost răstignit nu este deloc un delict, ci o afirmație absolut adevărată. Nu numai că Isus este Regele iudeilor, ci El este Regele tuturor "Regele regilor și Domnul domnilor" (Apocalipsa 17:14 și 19:16). El este Rege peste tot universul și peste toți locuitorii săi. Și nu a fost vreun delict al Lui care a fost scris deasupra crucii; au fost crimele (păcatele) tuturor celor care își vor pune vreodată credința în El pentru mântuire. El "a şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră şi ne era potrivnic, şi l-a nimicit pironindu-l pe cruce" (Coloseni 2:14).

Așa cum titlul de Împărat al iudeilor a fost scris în trei limbi, tot așa și cei din toate națiunile și limbile Îl recunosc ca Mântuitor, așa cum de fapt este El pentru toți aleșii lui Dumnezeu pe care îi salvează de toate păcatele lor, purtându-le în propriul trup pe cruce, și dintre care El este singurul vrednic, desăvârșit și deplin, singurul și veșnicul Mântuitor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă INRI? Ce scria pe semnul bătut în cuie pe cruce deasupra capului lui Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries