settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația abrevierilor î.Hr. și d.Hr. (B.C. și A.D.)?

Răspuns


Se afirmă în mod obișnuit (în limba engleză) că B.C. înseamnă "înainte de Hristos", iar A.D. înseamnă "după moarte". Acest lucru este corect doar pe jumătate. Cum ar fi putut anul 1 î.Hr. să fie "înainte de Hristos", iar anul 1 d.Hr. să fie "după moarte"? B.C. înseamnă într-adevăr "înainte de Hristos". A.D. reprezintă însă expresia latină anno domini, care înseamnă "în anul Domnului nostru". Sistemul de datare B.C./A.D. nu este prezent în Biblie. De fapt, acesta nu a fost implementat și acceptat pe deplin decât la câteva secole după moartea lui Isus.

Este interesant de observat că scopul sistemului de datare B.C./A.D. (î.Hr. și d.Hr. în limba română) a fost acela de a face din nașterea lui Isus Hristos punctul de demarcație al istoriei lumii. Cu toate acestea, atunci când sistemul B.C./A.D. a fost calculat, s-a făcut o greșeală în stabilirea anului nașterii lui Isus. Cercetătorii au stabilit ulterior că Isus S-a născut în jurul anului 6-4 î.Hr. și nu în jurul anului 1 d.Hr. Dar nu aceasta este problema crucială. Nașterea, viața, slujirea, moartea și învierea lui Hristos sunt "punctele de cotitură" din istoria lumii. Prin urmare, este potrivit ca Isus Hristos să fie separarea dintre "vechi" și "nou". Î.Hr. a fost "înainte de Hristos", iar de la nașterea Sa, trăim d.Hr, sau "în anul Domnului nostru". Considerarea erei noastre ca fiind "anul Domnului nostru" este potrivită, deoarece El este Domnul. Filipeni 2:10-11 spune: "Pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ şi de sub pământ şi orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul."

În ultima vreme, s-a făcut un efort pentru a înlocui etichetele B.C. și A.D. cu B.C.E. și C.E., ceea ce înseamnă "înainte de era comună" și, respectiv, "era comună". Schimbarea este pur și simplu una de ordin semantic - adică, 100 d.Hr. este același lucru cu 100 C.E.; tot ceea ce se schimbă este eticheta. Susținătorii trecerii de la BC/AD la BCE/CE spun că denumirile mai noi sunt mai bune, deoarece sunt lipsite de conotație religioasă și, astfel, evită să ofenseze alte culturi și religii, care s-ar putea să nu-L vadă pe Isus ca "Domn". Ironia, desigur, este că ceea ce distinge B.C.E. de C.E. este tocmai perioada vieții lui Isus Hristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația abrevierilor î.Hr. și d.Hr. (B.C. și A.D.)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries