settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre ce hrană ar trebui să mâncăm (kosher)? Există anumite mâncăruri pe care ar trebui să le evităm?

Răspuns


Ce spune Biblia despre ce hrană ar trebui să mâncăm (kosher)? Există anumite mâncăruri pe care ar trebui să le evităm?

Răspuns: În cartea Levitic, capitolul 11, avem o listă de restricţii de la mâncare, listă dată de Dumnezeu naţiunii Israel. Legea le interzicea să mănânce porc , păsări ca struţul, pelicanul, lebăda, vulturul, vieţuitoare ce trăiesc în ape şi nu au solzi sau aripi, majoritatea insectelor şi alte diferite vieţuitoare. Aceste reguli nu au fost vreodată date în intenţia să fie aplicate de alţii decât de israeliţi. Scopul legii a fost să-i facă pe israeliţi distincţi faţă de celelalte popoare. Când a încetat legea şi a venit Domnul Iisus, El a declarat toată hrana curată (Marcu 7:19). Dumnezeu a dat apostolului Petru o viziune în care El a declarat că animalele odată socotite necurate, acum puteau fi mâncate „Ce a curăţat Dumnezeu să nu numeşti spurcat” (Faptele apostolilor 10:15). Când Iisus a murit pe cruce, El a împlinit legea Vechiului Testament (Romani 10:4; Galateni 3:24-26; Efeseni 2:15), inclusiv legile privitoare la mâncăruri curate sau necurate.

Romani 14:1-23 ne învaţă că nu toţi sunt suficient de maturi în credinţă să poată accepta faptul că toată hrana e curată. Aşadar, dacă suntem la masă cu cineva care ar fi ofensat că mâncăm mâncare “necurată”, va trebui să renunţăm la libertatea noastră de dragul celui slab în credinţă. Avem voie să mâncăm ce dorim, dar nu avem voie să rănim cugetul cuiva, chiar dacă el greşeşte. Ca şi creştini astăzi, avem libertatea să mâncăm ce dorim atâta vreme cât nu suntem pietre de poticnire pentru credinţa altora.

În Noul Legământ al Harului, Biblia se preocupă mai mult de cât de mult mâncăm decât de ceea ce mâncăm. Controlul apetitului e o analogie la capacitatea noastră de a ne stăpâni. Dacă nu ne putem controla obiceiul de a mânca mult, foarte probabil nu suntem în stare să ne controlăm nici alte obiceiuri ca acelea ale minţii (pofte, dorinţe nepotrivite, invidie, ură/mânie) şi nici nu ne putem închide gura să nu bârfim sau să ne certăm. Nu trebuie să lăsăm poftele să ne stăpânească; dimpotrivă, noi trebuie să le stăpânim (Deuteronom 21:20; Proverbe 23:2; 2 Petru 1:5-7; 2 Timotei 3:1-9; 2 Corinteni 10:5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre ce hrană ar trebui să mâncăm (kosher)? Există anumite mâncăruri pe care ar trebui să le evităm?
© Copyright Got Questions Ministries