settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau horiții din Biblie?

Răspuns


Horiții au fost un grup de oameni din vechime care au avut unele relații cu familia lui Avraam și cu edomiții. Puținul pe care îl știm despre horiți provine în totalitate din Scriptură.

Horiții sunt menționați pentru prima dată în Geneza 14:6. Ei au fost înfrânți de alianța de regi care i-a învins pe regii Sodomei și Gomorei și i-a luat pe Lot și familia sa în captivitate. Horiții sunt menționați ca locuind în Muntele Seir la acea vreme.

Următoarea mențiune despre horiți apare în Geneza 36, unde sunt enumerați descendenții lui Esau. Esau s-a așezat în ținutul muntos al Seirului, care era, de asemenea, teritoriul urmașilor lui Seir, Horitul. Ar fi logic ca, dacă Seir era liderul clanului, să numească zona muntoasă în care el și clanul său s-au stabilit drept Muntele Seir. Descendenții lui Seir sunt prezentați cu unele detalii în versetele 20-30 și sunt menționați ca fiind căpetenii horite. Deuteronomul 2:12 ne spune că descendenții lui Esau i-au strămutat și distrus pe horiți. Deuteronomul 2:22 ne spune că Domnul i-a distrus pe horiți pentru ca urmașii lui Esau să poată locui pe teritoriul lor, numit și Edom.

În afară de acest lucru, nu există mai multe informații despre horiți. Ei sunt menționați ultima dată în Deuteronom 2, cu excepția versetului 1 din 1 Cronici , care nu face decât să reitereze informațiile găsite în Pentateuh.

În timp ce Geneza oferă câteva informații detaliate despre descendenții lui Seir Horitul, știm foarte puține lucruri despre grupul mai mare de horiți sau chiar dacă a existat un grup mai mare. Etimologia termenului horit poate avea legătură cu cei care locuiesc într-o "peșteră" sau "gaură". Este posibil ca horiții să fi fost locuitori ai peșterilor sau ca Seir însuși să fi fost un locuitor al peșterilor, astfel încât numele "Seir Horitul" să însemne pur și simplu "Seir, locuitorul peșterii". Dacă acest lucru este adevărat, atunci Seir ar fi putut fi primul din neam și, pe măsură ce familia/clanul său a crescut, descrierea a căpătat în cele din urmă forța unui substantiv propriu - cam în același mod în care s-au dezvoltat numele de familie în uzul englezesc în timpul Evului Mediu.

Faptul că horiții sunt menționați în Scriptură fără nicio introducere sau explicație ar indica faptul că ascultătorii/cititorii originali ai Genezei erau familiarizați cu ei și cu locația muntelui Seir. Sunt multe lucruri din Scriptură asupra cărora ne punem întrebări pentru că ne despart atâtea milenii. Pentru auditoriul original, relatările despre horiți ar fi fost mai degrabă istorie recentă și nu ar fi necesitat explicații suplimentare.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau horiții din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries