settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau hitiții?

Răspuns


Deși destul de obscură în cadrul istoriei lumii, națiunea hitită a jucat un rol important în istoria Vechiului Testament și, de atunci, a contribuit la verificarea acurateței Bibliei. Timp de mulți ani, arheologii și istoricii nu au știut nimic despre hitiți, iar criticii Bibliei i-au tratat pe hitiți ca pe o dovadă a "mitologiei" conținute în Biblie. Criticii au motivat că, din moment ce nu aveau nicio dovadă arheologică a unei civilizații hitite, aceasta trebuie că nu a existat niciodată, iar Biblia trebuie să fie în mod obligatoriu greșită. Cu toate acestea, numeroase descoperiri arheologice, începând cu 1876, au dovedit că hitiții au fost un popor puternic în secolele al XVI-lea și al XV-lea î.Hr.

Hitiții sunt menționați de peste 50 de ori în Biblie. Ei descindeau din Het, fiul lui Canaan (și strănepotul lui Noe, Geneza 10:15). Au stăpânit zona Siriei și estul Turciei și s-au luptat cu Egiptul și Babilonul pentru teritoriu. Înregistrările babiloniene și asiriene se referă la Siria și Palestina ca fiind "Țara lui Hatti", iar Iosua 1:4 include teritoriul lor ca o mare parte din Țara Promisă pentru Israel. Avraam îi cunoștea bine pe hitiți și a cumpărat de la ei peștera de înmormântare pentru Sara (Geneza 23). Esau și-a luat soții dintre hitiți (Geneza 26:34), iar Urie hititul a fost unul dintre oamenii puternici ai lui David (2 Samuel 11:3). Hitiții sunt menționați de-a lungul anilor regatului și chiar și după întoarcerea evreilor din captivitate (Ezra 9:1). Se presupune că hitiții au fost în cele din urmă absorbiți de culturile înconjurătoare și și-au pierdut identitatea distinctă.

Religia hitiților era un cult pluralist al naturii. Aceștia credeau în diverși zei ai elementelor pământului, cerului, vremii etc., iar acești zei erau adesea menționați ca martori în legăminte și jurăminte. La fel ca în majoritatea celorlalte societăți păgâne, acest cult al naturii a dus la practici josnice care au atras mânia adevăratului Dumnezeu asupra lor. Atunci când Dumnezeu a dat Canaanul în mâinile israeliților, unul dintre motivele invocate pentru distrugerea locuitorilor a fost acela de a elimina practicile păgâne care urmau să prindă în capcană poporul lui Dumnezeu (Exodul 23:28-33). Dumnezeu nu a vrut ca poporul Său să urmeze idolatria hitiților.

Descrierile tranzacțiilor funciare și ale legămintelor personale consemnate în Geneza seamănă foarte mult cu consemnările hitite descoperite de arheologi. Regele Telepinus a fost cel mai mare legiuitor hitit, iar codurile sale de legi seamănă izbitor de mult cu ordinea și dispunerea Legii lui Moise, deși subiectul este diferit. Descoperirile referitoare la regatul hitit au constituit un mare sprijin pentru detaliile consemnate în Biblie.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau hitiții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries