settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau irodienii?

Răspuns


Pe vremea lui Isus, existau anumite grupuri - fariseii, irodienii și saducheii - care dețineau poziții de autoritate și putere asupra oamenilor. Alte grupuri erau Sanhedrinul, cărturarii și învățătorii Legii. Fiecare dintre aceste grupuri deținea puterea fie în chestiuni religioase, fie în chestiuni politice. Irodienii dețineau puterea politică, iar majoritatea cercetătorilor cred că erau un partid politic care îl susținea pe regele Irod Antipa, conducătorul Imperiului Roman peste o mare parte din țara evreilor din anul 4 î.Hr. până în anul 39 d.Hr. Irodienii erau în favoarea supunerii față de Irod și, prin urmare, față de Roma, din motive de oportunitate politică. Această susținere a lui Irod a compromis independența evreilor în mintea fariseilor, ceea ce a făcut ca irodienilor și fariseilor să le fie greu să se unească și să cadă de acord asupra oricărui lucru. Însă un lucru i-a unit - opoziția față de Isus. Irod însuși Îl dorea pe Isus mort (Luca 13:31), iar fariseii urziseră deja comploturi împotriva Lui (Ioan 11:53), așa că și-au unit eforturile pentru a-și atinge scopul comun.

Prima apariție a irodienilor în Scriptură este în Marcu 3:6: "Fariseii au ieşit afară şi s-au sfătuit îndată cu irodianii cum să-L piardă." Isus făcuse minuni, ceea ce i-a determinat pe unii oameni să creadă în El pentru mântuire, iar acest lucru amenința puterea și poziția fariseilor, a saducheilor și a irodienilor. Irodienii s-au alăturat din nou fariseilor pentru a-L provoca pe Isus, pentru a vedea dacă pot să-L prindă pe Isus în capcana cuvintelor Sale printr-o întrebare-capcană, fie pentru a-L discredita, fie pentru a-L face să înceteze să mai predice (Matei 22:16).

Isus a considerat cele două grupuri ca fiind unite împotriva Lui și i-a avertizat pe ucenicii Săi împotriva lor. "Luaţi seama", i-a avertizat Isus, "să vă păziţi bine de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod!" (Marcu 8:15) În acest context, drojdia reprezintă învățătura falsă, respingerea lui Isus ca Mesia și fățărnicia. Mulți cercetători cred că irodienii îl priveau pe Irod ca pe un Mesia, un fel de salvator care va pune țara evreilor în grațiile Imperiului Roman și le va aduce binecuvântări. Prezentarea lui Isus ca fiind Mesia a fost o amenințare la adresa încercării irodienilor de a-l face pe Irod puterea politică influentă din țară.

Totodată, Biblia ne spune că mulți vor fi înșelați de Antihrist și îl vor vedea pe Antihrist ca pe un "Mesia". El va fi un lider politic, precum și un fals lider religios, și va promite pace și prosperitate prin programele sale politice. Irodienii din vremea lui Isus erau, de asemenea, concentrați pe obiective politice, mai degrabă decât pe obiectivele veșnice pe care le-a proclamat Isus. Ei credeau că Irod ar putea aduce o pace temporară din punct de vedere politic. Dar Isus a venit să ne aducă mântuirea veșnică, murind pe cruce pentru a plăti pentru păcatele noastre. Lecția pe care o învățăm din eroarea irodienilor este că nu trebuie să ne încredem în oameni, așa cum ei s-au încrezut în Irod (Psalmul 118:8). Trebuie să ne punem încrederea în Domnul Isus și să lăsăm ca voia Lui să se facă în viața noastră și pe pământ.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau irodienii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries