settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau hasmoneenii?

Răspuns


Hasmonean era numele de familie al liderului rebel și preotului, Matatia, care a început să se debaraseze de dominația Seleucizilor (vezi articolul nostru despre Macabei). După moartea sa, fiii săi au continuat rebeliunea și au reușit în cele din urmă să obțină autonomia evreiască sub Seleucizi și apoi, odată cu dezintegrarea Imperiului Seleucid, independența deplină a evreilor. Simon (fratele lui Iuda Macabeul și fiul lui Matatia) a fost primul conducător hasmoneu al unui stat autonom. Hasmoneenii sunt numiți și asmoneeni. Numele Hasmonean provine din cuvântul ebraic chashman ("bogat"). Potrivit lui Iosephus, un preot pe nume Chashman, din familia lui Iehoiarib (cf. 1 Cronici 24:7), a fost strămoșul hasmoneenilor. Istoria lor se regăsește în operele lui Iosephus și în cărțile apocrife 1 și 2 Macabei.

Sub stăpânirea hasmoneenilor, regatul și-a extins granițele, acoperind o suprafață aproape la fel de mare ca cea pe care o avea națiunea în timpul regelui Solomon. Ioan Hyrcanus a capturat Transiordania, Galileea, Samaria și Idumeea (Edom). Fiul său, Aristobul I, a fost mare preot și primul hasmonean care a luat titlul de "rege". Cu toate acestea, au urmat intrigi politice și lupte interne, iar în cele din urmă a izbucnit războiul civil.

Dinastia Hasmoneenilor a durat aproape 80 de ani, între 140 și 63 î.Hr.

În anul 63 î.Hr., Iudeea (așa cum se numea atunci statul evreu) a fost cucerită de Republica Romană. Idumeul Irod cel Mare a fost instalat de Roma ca rege și a încercat să-și facă domnia să pară legitimă în ochii poporului evreu, căsătorindu-se cu Mariamne, o prințesă hasmoneană. Irod, întotdeauna paranoic, a executat toți posibilii rivali la tron din linia Hasmoneenilor. Și-a executat cei doi fii prin Mariamne și l-a înecat pe Aristobul al III-lea, fratele lui Mariamne, pe care îl făcuse mare preot, la insistențele ei. În cele din urmă a executat-o și pe Mariamne.

Hasmoneenii erau renumiți pentru conducerea și priceperea lor în război. Ei au ajuns la putere în mod providențial în timpul unei perioade întunecate din istoria Israelului. Hasmoneenii au luptat împotriva influențelor elenizante și ale păgânismului, l-au învins pe maleficul Antioh Epifanul, au asigurat independența Israelului față de Seleucizi, au rededicat Templul închinării lui Dumnezeu și, cel puțin temporar, au restaurat gloria Israelului ca națiune.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau hasmoneenii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries