Întrebare
Ar trebui un creștin să sărbătorească Hanukkah (Christmaskah)?
Răspuns
Chanukkah (sau Hanukkah sau Hanuka) este Sărbătoarea evreiască a dedicării, cunoscută și sub numele de "Festivalul luminilor". Este un festival de opt zile care începe în a 25-a zi a lunii evreiești Chișlev, care cade de obicei în noiembrie sau decembrie în calendarul nostru. Deși acest festival evreiesc nu este menționat în Tanakh (Biblia ebraică), el este menționat în Talmud: "Pe 25 Kislev sunt zilele de Chanukkah, care sunt opt... acestea au fost desemnate ca un festival cu Hallel [rugăciuni de laudă] și mulțumire" (Shabbat 21b, Talmudul Babilonian).
Hanuka este probabil una dintre cele mai cunoscute sărbători evreiești, nu datorită unei semnificații religioase majore, ci datorită apropierii sale de Crăciun. Mulți neevrei consideră această sărbătoare drept Crăciunul evreiesc, adoptând multe dintre obiceiurile Crăciunului, cum ar fi oferirea de cadouri elaborate și decorarea. Din acest motiv, este ironic faptul că această sărbătoare, care își are rădăcinile într-o revoluție împotriva asimilării și a suprimării religiei și a poporului evreu, a devenit cea mai asimilată și seculară sărbătoare din calendarul evreiesc.
Sărbătoarea de Hanuka celebrează evenimentele care au avut loc în urmă cu peste 2300 de ani în ținutul Iudeii, care este acum Israel. Aceasta începe în timpul domniei lui Alexandru cel Mare, care a cucerit Siria, Egiptul și Israelul, dar a permis teritoriilor aflate sub controlul său să continue să respecte propriile religii și să păstreze un anumit grad de autonomie. Sub această domnie relativ binevoitoare, mulți evrei au asimilat o mare parte din cultura elenistică, adoptând limba, obiceiurile și vestimentația grecilor, în același mod în care evreii din America se integrează astăzi în societatea americană laică.
La mai bine de 100 de ani după Alexandru, Antioh al IV-lea a ajuns la putere în regiune. Acesta a început să îi asuprească sever pe evrei, plasând un preot elenist în Templu, masacrând evrei, interzicând practicarea religiei evreiești și profanând Templul prin impunerea sacrificării de porci (un animal necasher) pe altar. Unul dintre grupurile care s-au opus lui Antioh a fost condus de Mattathias (Matitiyahu) Hasmoneanul și fiul său Iuda Macabeul ("Ciocanul").
Acest mic grup de evrei evlavioși a dus un război de gherilă împotriva armatei siriene. Antioh a trimis mii de soldați bine înarmați pentru a zdrobi rebeliunea, dar macabeii au reușit să îi alunge pe străini din țara lor. Conform relatărilor istorice, luptătorii evrei au intrat în Ierusalim în jurul lunii decembrie 165 î.Hr. Templul Sfânt, centrul religios evreiesc, era în ruină, pângărit și profanat de soldații străini.
Macabeii au curățat Templul și l-au rededicat în a 25-a zi a lunii evreiești Chișlev. Când a venit momentul să aprindă din nou Menora (sfeșnicul cu mai multe ramuri), ei au căutat prin tot Templul, dar au găsit doar un mic vas de ulei purtând pecetea pură a Marelui Preot. În mod miraculos, micul vas de ulei a ars timp de opt zile, până când a putut fi adusă o nouă rezervă de ulei. De atunci, evreii de pretutindeni au ținut o sărbătoare de opt zile în onoarea acestei victorii istorice și a miracolului uleiului. Respectarea sărbătorii de Hanuka presupune aprinderea unei menore speciale de Hanuka cu opt ramuri (plus o lumânare ajutătoare), adăugând o lumânare nouă în fiecare noapte.
În Brit Chadasha (Noul Legământ), în Evanghelia după Ioan, aflăm că isus Mesia evreul a fost la Sfântul Templu în timpul "sărbătorii dedicării" sau Hanuka: "În Ierusalim se prăznuia atunci praznicul Înnoirii Templului. Era iarna. Şi Isus Se plimba prin Templu, pe sub pridvorul lui Solomon" (Ioan 10:22-23).
În timpul acestui mare sezon de rememorare a minunilor, Isus le-a arătat ascultătorilor Săi că minunile pe care le făcuse îi autentificau afirmația că El era, într-adevăr, Mesia evreul mult așteptat (vezi Ioan 10:37-38). Lucrările Sale și adevăratul Său caracter au demonstrat clar cine era El.
Isus a spus: "Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții" (Ioan 8:12). Domnul Isus ne dă tuturor, evrei și neamuri, "lumina lumii". Iar El ne-a poruncit: " Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri" (Matei 5:16).
Ar trebui creștinii să sărbătorească Hanuka astăzi? În primul rând, fiți conștienți de faptul că nu avem nicio obligație sau "lege" de a sărbători oricare dintre festivalurile evreiești date Israelului în Tora (Legea lui Moise). Dar pentru toți adevărații credincioși în Isus Hristos, în special pentru cei care au o profundă apreciere pentru rădăcinile ebraice ale credinței noastre creștine, sărbătorirea "adevăratei lumini" a acestei lumi nu urmărește decât glorificarea minunatului nostru Domn și Mântuitor.
În calitate de creștini, putem sărbători "Festivalul Luminilor" în timp ce ne rededicăm viețile lui Hristos și Îl recunoaștem ca fiind lumina perfectă și adevărată a acestei lumi. Ca credincioși, atunci când sărbătorim Hanuka, ne amintim de minunile minunate ale lui Dumnezeu în favoarea noastră. Ne amintește de protecția lui Dumnezeu de-a lungul vieții noastre. Ne amintește să rămânem fideli lui Dumnezeu chiar și atunci când lumea din jurul nostru încearcă să ne forțeze să ne asimileze.
Isus ne-a spus că oricine Îl urmează nu va avea parte de întuneric, ci de Lumina Vieții. Ce moment minunat al anului să ne amintim și să comemorăm marea minune pe care Dumnezeu a făcut-o pentru noi, dându-ne lumină nouă și viață nouă.
English
Ar trebui un creștin să sărbătorească Hanukkah (Christmaskah)?