settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau hagareniții?

Răspuns


Prima mențiune din Biblie despre triburile arabe cunoscute sub numele de hagareniți se găsește în 1 Cronici 5:10: "În zilele lui Saul, ei au făcut război cu hagareniții, care au căzut de mâna lor; și au locuit în corturile lor în tot ținutul de răsărit al Galaadului" (KJV). Hagarit este o ortografie alternativă a lui Hagrite, iar ei se mai numesc și hagareniți. Cei din acest verset se referă la rubeniți, gadiți și la jumătatea tribului lui Manase. Acest război împotriva hagareniților a avut loc în timpul lui Saul.

În timpul domniei lui David, este posibil ca unii hagareniți, numiți și hagareni (KJV), să se fi asimilat societății evreiești - posibil dintre cei capturați în război. 1 Cronici 11:38 menționează un războinic puternic numit "Mihbar, fiul lui Haggeri" (KJV). În 1 Cronici 27:31, un alt hagrit pe nume Iaziz a fost pus în fruntea turmelor lui David. Ultima referință biblică la hagareniți se găsește în Psalmul 83:6, unde aceștia se alătură unei alianțe împotriva lui Israel.

Se știu puține lucruri despre hagareniți, dar se poate deduce că erau nomazi și păstori (ceea ce ar putea explica de ce Iaziz avea grijă de turme). Ei locuiau la est de Galaad și erau renumiți ca războinici, călăreți și arcași formidabili. Înfrângerea lor în fața israeliților trebuie că nu a fost totală, având în vedere alianța consemnată în cartea Psalmii.

Hagareniții sunt asociați cu Agar, roaba Sarei, care l-a născut pe Ismael pentru Avraam și care a fost trimisă mai târziu în pustie. Detaliile vieții lui Agar după acea perioadă sunt puțin confuze. Unele surse sugerează că Hagar a mai avut alți copii cu un alt bărbat, în timp ce altele îi urmăresc pe hagareniți până la Ismael. În orice caz, hagareniții sunt înrudiți cu ismaeliții.

Câteva mențiuni extrabiblice despre hagareniți oferă mai multe informații despre tribul arab. Un exemplu se află în consemnările regelui asirian Tiglat-Pileser al III-lea (745-727 î.Hr.), un cuceritor puternic care i-a învins pe hagareniții, la fel cum au făcut-o și israeliții.

Hagareniții par să fi dispărut din istorie, fie că au dispărut în urma unei înfrângeri militare, fie că au fost asimilați într-o altă cultură. Descendenții lor ar putea fi încă împrăștiați în regiunile arabe, dar în prezent nu există nicio naționalitate care să poarte numele de Hagarenit sau Hagarene. Acest trib - sau confederație de triburi - oferă un spațiu amplu pentru studii suplimentare, iar descoperirile viitoare ar putea oferi informații suplimentare despre poporul nomad Hagarenit.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau hagareniții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries