Întrebare
Ce este Haggadah / Aggadah?
Răspuns
Haggadah este o carte care conține liturghia pe care evreii o citesc în timpul Sederului din prima noapte a Paștelui. Cuvântul Haggadah înseamnă "povestire", care provine din această poruncă biblică: "Să spui atunci fiului tău: „Aceasta este spre pomenirea celor ce a făcut Domnul pentru mine, când am ieșit din Egipt." (Exodul 13:8).
Sărbătoarea Paștelui, cunoscută și sub numele de Pesach, începe la apusul soarelui pe 14 Nisan (de obicei în martie sau aprilie) și marchează începutul unei sărbători de șapte zile care include Sărbătoarea Azimilor. Haggadah este ordinea tipărită a serviciului, lecturile și cântecele folosite de cei care participă la Seder. Există diferențe minore în Haggadah atunci când Sederul de Paște este sărbătorit de evreii sefarzi (spanioli-portughezi), așchenazi (est-europeni) și misrahi (nord-africani/mediorientali).
Haggadah este uneori confundată cu Aggadah, care este numele unei colecții de texte din Talmud sau din altă literatură rabinică. Textele din Aggadah includ folclor, parabole, relatări istorice, îndemnuri morale și sfaturi practice care ilustrează sensul sau scopul legilor, obiceiurilor sau pasajelor biblice. Unii folosesc termenii Haggadah și Aggadah în mod interschimbabil.
Spre deosebire de majoritatea zilelor sfinte creștine, care sunt celebrate în biserici, Paștele, încă de la distrugerea templului, a fost sărbătorit în casele individuale, cu familia și prietenii. Se obișnuiește să se invite oaspeți, în special nou-veniți în comunitate, pentru a împărți masa de Seder. În majoritatea caselor evreiești, masa de Seder este un festin elaborat, cu jocuri pentru copii și mult timp pentru a spune povestea Exodului israeliților din Egipt. O masă de Seder poate dura între trei și patru ore.
Ordinea Sederului, așa cum este prezentată în Haggadah, începe cu Kiddush (sau Kadesh sau Kadeish), binecuvântarea care proclamă sfințenia sărbătorii. Aceasta se face la o cupă de vin, prima din cele patru cupe băute în timp ce se stă întinși la masa de Seder. Atunci când beau cele patru cupe și mănâncă matzah ("azime"), evreii se înclină la masă pentru a accentua faptul că sunt oameni liberi. În antichitate, doar oamenii liberi își permiteau luxul de a se întinde în timp ce mâncau. Kiddush-ul este condus în mod tradițional de tatăl casei, dar toți participanții la Seder participă recitând Kiddush-ul și bând cel puțin majoritatea unei cupe de vin.
Binecuvântarea este urmată de Ur'chatz, spălarea mâinilor pentru a simboliza purificarea. Conducătorul Sederului strigă "Ur'chatz", iar fiecare își prezintă mâinile pentru curățarea rituală. Mâinile sunt spălate în modul obișnuit, ritualic, înainte de orice masă, dar fără binecuvântarea obișnuită.
După Haggadah, următorul pas în Seder este înmuierea Karpas-ului, aperitivul. O bucățică de ceapă sau un cartof fiert se înmoaie în apă sărată și se mănâncă, după ce conducătorul recită binecuvântarea asupra legumelor. Se spune că apa sărată reprezintă lacrimile evreilor aflați în robie în Egipt.
După Karpas urmează spargerea Yachatz-ului. Trei matzah-uri sunt stivuite pe masa de Seder, iar cea din mijloc este ruptă în două. Bucata mai mare este ascunsă, pentru a fi folosită mai târziu ca afikoman, "desertul" de după masă. Bucata mai mică este repusă la locul ei între celelalte două matzah-uri. Această matza din mijloc ruptă simbolizează umilința și va fi mâncată mai târziu ca "pâinea sărăciei".
Acum, conform Haggadah, este timpul pentru Magid. Acesta începe cu Ha Lachma Anya, o invitație adresată săracilor de a participa la Seder. Apoi este spusă povestea Paștelui și a eliberării din sclavie în libertate. Matzah-urile sunt descoperite și numite "pâinea suferinței". În acest moment, sunt adresate cele patru întrebări (Mah Nishtanah). Se obișnuiește ca cel mai mic copil prezent să recite cele patru întrebări: De ce mâncăm numai matzah? De ce mâncăm numai ierburi amare? De ce ne înmuiem ierburile de două ori? De ce ne relaxăm și ne sprijinim pe perne ca și cum am fi regi? Răspunsurile includ o scurtă trecere în revistă a istoriei, o descriere a suferințelor impuse israeliților, o enumerare a plăgilor care i-au lovit pe egipteni și o enumerare a miracolelor făcute de Cel Atotputernic pentru răscumpărarea poporului Său.
În această parte a Sederului, Haggadah spune că trebuie cântate cântece de laudă, inclusiv cântecul "Dayenu", care proclamă că, dacă Dumnezeu ar fi făcut doar una dintre multele Sale fapte în numele poporului Său, ar fi fost suficient pentru a ne obliga să mulțumim. Se recită o lungă binecuvântare, urmată de băutura celui de-al doilea pahar de vin.
Urmează Rohtzah. Mâinile sunt spălate din nou, de această dată cu binecuvântările obișnuite, așa cum se face de obicei înainte de a mânca pâine. Aceasta este urmată de Motzi Matzah ("binecuvântări asupra matzah"). Se recită două binecuvântări: binecuvântarea obișnuită înainte de a mânca pâine, care include cuvintele "care aduce pe lume" (motzi în ebraică), și apoi binecuvântarea referitoare la porunca de a mânca matzah.
După Motzi Matzah, se mănâncă Maror (ierburi amare). Se recită binecuvântarea pentru consumul de Maror, apoi acesta este înmuiat în charoset și mâncat. Charoset-ul este o pastă făcută din mere, nuci și vin. În acest moment, conform Hagadei, se face un sandviș (Koreich) din două bucăți de matzah de jos și ierburi amare înmuiate în charoset, iar sandvișul este mâncat. Aceasta este urmată de Shulchan Orech, masa completă de Seder. Tradițional, masa începe cu oul prajit foarte tare înmuiat în apă sărată.
După masă, are loc Tzafun-ul. Afikomanul, care a fost ascuns mai devreme în timpul Sederului, este scos și mâncat. Acesta simbolizează mielul pascal, care în antichitate era mâncat la sfârșitul mesei. După consumarea afikomanului, Hagadah interzice consumul oricărui alt aliment pentru restul nopții - și nici al băuturilor amețitoare, cu excepția celor două cupe de vin rămase.
În ordinea Hagadei urmează Bareich, binecuvântările de după masă. Acestea includ Kos Shlishi ("al treilea pahar de vin") și Kos shel Eliyahu ha-Navi ("paharul profetului Ilie"). În multe tradiții, ușa din față a casei este deschisă în acest moment, ceea ce reprezintă o invitație pentru profetul Ilie, vestitorul venirii lui Moshiach, Mesia cel drept. În acest moment, se recită Hallel ("cântece de laudă"), recunoscându-L pe Cel Atotputernic și călăuzirea Sa unică a poporului evreu. După recitarea Hallel, se recită o binecuvântare asupra vinului și se bea a patra cupă.
Hagadah prevede ca Sederul să se încheie cu o rugăciune (Nirtzah). Această rugăciune exprimă dorința ca slujba să fie acceptată de Dumnezeu și o speranță pentru venirea lui Mesia: "L'shanah haba'ah b'Yerushalayim!" ("anul viitor în Ierusalim!"). Evreii din Israel, și în special cei din Ierusalim, schimbă puțin formularea: "L'shanah haba'ah b'Yerushalayim hab'nuyah!" ("anul viitor în Ierusalimul reconstruit!")
English
Ce este Haggadah / Aggadah?